Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers demonstreren tegen windmolens op het water [video’s]

1 min read

Visserij protest bij de afsluitdijk. Foto via twitter Jacob van Urk @rockall158

Op het IJsselmeer hebben afgelopen zaterdag tientallen vissers gedemonstreerd. Ze maken zich grote zorgen tegen het verlies aan visgronden door de komst van windparken en gesloten natuurreservaten in het IJsselmeer en de Noordzee.

Met op de achtergrond het Windmolenpark Fryslân konden de vissers geen betere locatie treffen om een statement te maken naar de Nederlandse bevolking, politiek en de overheid.

Op de Afsluitdijk stonden nog eens 250 vissers, die niet konden meevaren omdat hun kotters te diep steken voor het IJsselmeer. Om 13 uur luidden ze op de dijk ‘de noodklok’, die normaal alleen klinkt bij rampen.

De vissers willen na de zomer om tafel met demissionair landbouwminister Carola Schouten. Dan moeten er afspraken komen over de ruimtelijke inrichting van de Noordzee en de plek die de visserij daarin speelt.

Vissers willen meer inspraak over windparken en onderzoek naar gevolgen voor het mariene milieu. “Wij zijn de oudste gebruikers en de enige benadeelde partij. De visserij moet wijken voor deze kolossale gehaktmachines en ze zijn niet volgens de Europese richtlijnen geplaatst’, aldus Dirk Kraak van actiegroep EMK.

Ook zijn de vissers verbaasd waarom milieuclubs zich niet druk maken over verdere industrialisering van het IJsselmeer en de Noordzee. De houding van Greenpeace, het Wereldnatuurfonds en andere ngo’s is onbegrijpelijk.

Vertegenwoordigers van de politieke partijen BoerBurgerBeweging, JA21 en Forum voor Democratie woonden de demonstratie bij. Onder een paar videoreportages. Lees ook in het RD: Vissers protesteren op Afsluitdijk: „Het is code rood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *