Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Rog verkozen tot Vis van het Jaar 2021 in België

2 min read

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, heeft de rog verkozen tot ‘Vis van het Jaar 2021’. De vis is dinsdag voorgesteld en geproefd in Oostende. Met de titel wil VLAM jaarlijks een Noordzeevis in de schijnwerpers zetten om de variatie in het aanbod te promoten.

Ook in 2007 kroonde de rog zich al eens tot Vis van het Jaar. Toen kwam de keuze voor rog nog in opspraak omdat de vissoort bedreigd was. Intussen zijn de soorten die gevangen worden groter in aantal. Enkel de drie soorten die het goed doen (de blonde rog, gevlekte rog en stekelrog) mogen gevangen worden. De andere soorten gaan meteen na de vangst terug levend het water in.

Bijvangst van tong

De rog komt na tong en schol op de derde plaats van de meest aangevoerde vissoorten in België. Sinds 2018 stijgt de verkoop van de rog geleidelijk. In de Belgische visserij bedraagt die aanvoer ongeveer 1.400 ton per jaar. Rog is een typische bijvangst in de tongvisserij. De meeste roggen die bij ons worden aangevoerd, komen uit de Noordzee en de Golf van Biskaje.

Toch is de vis nog niet zo gekend bij Vlamingen. Het overgrote deel van de vangst wordt in speciaalzaken en op de markt verkocht. “De sector wil daarom al lang de rog als Vis van het Jaar”, zegt Heleen Lenoir, wetenschappelijk onderzoeker bij ILVO. “Tot nu toe is dat slechts één keer gebeurd omdat we van heel wat rogsoorten geen informatie hebben over de bestanden. Ondertussen is er veel onderzoek gebeurd en weten we welke soorten het goed doen en welke soorten we kunnen promoten. Zo promoten we nu enkel de soorten die het meeste voorkomen.”

De gemiddelde prijs van rog in 2020 in de Belgische veilingen bedroeg 1,75 euro per kilogram. Die lage prijs is hoofdzakelijk een gevolg van de COVID-19-pandemie, die leidde tot een zware terugslag van de visprijzen. Vorige jaren lagen de prijzen boven de 2 euro.

Gedurende het volledige jaar zal de vis op verschillende manieren worden gepromoot. Zo heeft VLAM een receptenfolder gemaakt met verschillende gerechten met rog. De recepten werden uitgewerkt door chef Ilse D’hooge. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Ook de visgroothandel en supermarkten worden gestimuleerd om rog in de kijker te zetten.

“De verkiezing van de Vis van het Jaar sluit perfect aan bij de acties om lokale Vlaamse producten meer onder de aandacht te brengen. Veel mensen kennen de rog immers nog niet zo goed of weten niet goed hoe ze de vis moeten klaarmaken. Nu de bestanden goed zitten is het misschien ook het moment om de rog wat meer in de warenhuizen te krijgen en zo in onze keukens binnen te halen”, zegt Vlaams minister van Visserij en Voeding Hilde Crevits (CD&V).

Het is de 33ste keer dat VLAM samen met de visserijsector een “vis van het jaar” kiest. Vorig jaar was pladijs de vis van het jaar.

[bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *