Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Project gestart dat duizenden palingen naar zee helpt [video]

2 min read

Beroepsvissers vangen de paling op bij de WKC in Maurik. Foto Dupan

Wageningen, 6 september 2021, Bij de waterkrachtcentrale en stuw ter hoogte van Maurik in de Rijn is deze week het project Paling Over De Dijk van start gegaan. De waterkrachtcentrale belemmert palingen in hun trek naar zee.

Dit project, dat voor het negende jaar op rij wordt uitgevoerd en bedoeld is om de palingstand te verbeteren, is een samenwerking tussen Vattenfall en de palingsector. In de komende drie maanden helpen beroepsvissers vele duizenden palingen veilig langs de barrière, zodat ze op weg kunnen naar de paaigronden in de Sargassozee, nabij de kust van Mexico.

Volwassen palingen willen in het trekseizoen richting zee. De waterkrachtcentrales van Vattenfall en de stuwen bij Alphen in de Maas en Maurik in de Rijn belemmeren dat. Daarom worden de vissen opgevangen, gewogen en geteld, en voorbij de barrière weer vrijgelaten. Onafhankelijke sportvissers houden toezicht.

Afgelopen week, werden er op die manier al honderden geslachtsrijpe palingen, waarvan sommige een meter lang en 10 cm dik, op weg geholpen. Sinds de start van het project in 2013, stijgen de aantallen palingen bij de centrales. Het is een stijgende trend die ook wordt waargenomen elders in Nederland, maar ook in Zuid-Europa waar de jonge palingen zich ophopen aan de kusten.

De stijgingen tonen aan dat, na de invoering van het Europese Aalbeheerplan in 2009, de maatregelen effect hebben; het gaat beter met de palingstand. Het project Paling Over De Dijk levert een flinke bijdrage aan de uittrek van springlevende, geslachtsrijpe palingen. Inmiddels worden dergelijke projecten naar Nederlands voorbeeld op meerdere plekken in de wereld toegepast. Het project duurt nog voort tot het einde van het trekseizoen, rond eind november.

Stichting DUPAN organiseert jaarlijks, tijdens het trekseizoen van palingen van september tot en met november, het project Paling Over De Dijk. Beroepsvissers helpen geslachtsrijpe palingen langs gemalen en waterkrachtcentrales. Daarmee wordt voorkomen dat ze gewond of gedood worden door pompen of turbines van deze obstakels.

De palingen trekken naar de Noordzee en zwemmen de Atlantische oceaan over naar de Sargassozee, het gebied van de Bermudadriehoek. Daar zorgen ze voor nageslacht, waardoor honderden miljoenen glasaaltjes weer terug kunnen komen aan de Europese kusten.

Vattenfall ondersteunt het project. Tegelijkertijd laat de energieleverancier onderzoek doen naar mogelijkheden om de barrièrewerking van de centrales technisch op te lossen, zodat de vissen zelf de centrales ongestoord kunnen passeren  [Persbericht [pdf] DUPAN]

Video: Paling Over De Dijk – [vorig jaar oktober 2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *