Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Moederbedrijf van Iglo stapt in cel gekweekte ‘labo-vis’

1 min read

Cel gekweekte ‘labo-vis’. Beeld YouTube

Nomad Foods, het moederbedrijf van onder meer Iglo en Findus, gaat samenwerken met het Amerikaanse BlueNalu om in een laboratorium visproducten te ontwikkelen op basis van celcultuur.

Europa’s grootste diepvriesgroep meld aan Reuters hier over plannen om producten op basis van labo-vis te commercialiseren om zo te helpen voldoen aan de stijgende vraag. Lees hier ook het nieuwsbericht van Nomad foods.

Uit cellen gekweekte vis, hoe gaat dit in zijn werk? Grofweg komt het erop neer dat in een laboratorium een stuk ‘kweekvis’ wordt gemaakt op basis van een enkele spier- of vetcel van vis, week- of schaaldier.

In een speciale bioreactor, een vat waarin biologische processen worden gestimuleerd, bootsen onderzoekers op basis van zo’n cel het groeiproces van vis na. Na enige tijd ‘groeit’ daar een stuk vis uit, dat qua smaak niet onder zou doen voor wild gevangen vis. [Zie video onder]

Een griezelige ontwikkeling, alles om emissies hier te verminderen en maar duurzaam te willen zijn. Terwijl in China de kolencentrales alweer op volle toeren draaien. [Hier]. Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *