Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw schip moet mosselkweek op Noordzee mogelijk maken [video]

2 min read

Artist impressie van de OOS Cees Leenaars (YT)

Mosselen kweken op de Noordzee is bijna niet te doen. Eén storm kan veel schade aanrichten. Offshorebedrijf OOS International in Serooskerke heeft een oplossing: een mosselfarm die de mossellijnen kan laten zakken naar dieper, rustiger water.

OOS presenteerde het ontwerp vandaag in Amsterdam op de beurs Offshore Energy. De OOS Cees Leenaars, zoals het nog te bouwen schip wordt gedoopt, is een mosselfarm waarmee hangcultuurmosselen op de Noordzee kunnen worden gekweekt. Het 76 bij 32 meter grote schip kan aan weerszijden tientallen mossellijnen uitzetten.

Het bedrijf publiceerde het volgende bericht op haar website: De OOS Groep heeft een Semi-submersible Mussel Farm (SMF) ontwikkeld om mosselen te kweken in de Noordzee.

Mosselen worden van oudsher gekweekt in beschutte wateren zoals de Oosterschelde en de Waddenzee. Door een gebrek aan voeding in deze wateren is de productie van mosselen echter enorm gedaald. Het kweken van mosselen in voedselrijke zeeën kan een oplossing zijn om de productie op peil te houden.

In samenwerking met de schelpdiersector en mosselkwekers heeft OOS SMF de Semi-submersible Mussel Farm ontwikkeld, geschikt voor het kweken van mosselen op basis van hangcultuur op open zee.

Door toepassing van onderwatertechniek wordt de kweek locatie op open zee beschermd tegen golven en stormen. Een geschikte locatie in dieper water kan worden gebruikt voor de grootschalige kweek van mosselen.

De ontwerpfilosofie van de SMF is gebaseerd op het drijver/kolom ontwerp van de schepen OOS Serooskerke/Walcheren, waardoor de SMF afgezonken kan worden bij slecht weer op zee.

Met deze ontwikkeling draagt OOS SMF bij aan de instandhouding en uitbreiding van de schelpdiersector, doordat meerdere mosselkwekers tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de SMF met technische en logistieke ondersteuning van OOS.

De eerste unit, de OOS Cees Leenaars zal 76 mtr. bij 32 mtr. groot zijn en er wordt wind-, zonne- en stroomvoorziening geïmplementeerd om de bevoorradingsschepen die de mosselen ophalen en vervoeren aan wal te kunnen laden. Met deze technologie streeft OOS naar Zero Co2 uitstoot.

In 2022 start een pilot, en op basis van de uitkomsten van deze studie zal de SMF in productie gaan. De verwachting is dat meerdere “mosselkwekerijen” langs de Zeeuwse kust kunnen worden gerealiseerd. Onder een video.

1 thought on “Nieuw schip moet mosselkweek op Noordzee mogelijk maken [video]

  1. Mohamad Barbour
    Vincent van Goghlaan 167
    4382 ST Vlissingen

    Betreft : stageplaats SMBW niveu(2) vanaf jan /tot /mar 2023
    gedurende 8 of 10weken.

    Mijn naam is Mohamad Barbour ik ben 25
    jaar oud en ik zit op het maritiem college De Ruyter
    In Vlissingen, Ik heb stage gedaan bij hebo maritiem , Maar mijn contract met hen is afgelopen, Ik moet dus acht weken volhouden

    .

    Ik doe de opleiding Schipper Machinist beperkt werkgebied op maritiem college De Ruyter .
    Al heel jong ik heb beslot om een zeevaart opleiding te gaan doen omdat ik uit een zeevarende Familie komen.
    Ik heb het opleiding Assistant installatie en constructietechniek behaald . Ik heb ook veel gewerkt en ervaring opgebouwd en dat kunt u terugvinden in mijn CV. Ik ben sociaal enthousiast een harde
    Werker en heb geen mentaliteit van 8 tot 5en ik blijf werken zo lang het nodig is .

    Uiteraard licht ik een en ander graag toe in een persoonlijk gesprek. Ik kijk met belangstelling uit naar uw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Mohamad Barbour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *