Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Commissie stelt vangstmogelijkheden 2022 in Atlantische Oceaan, Kattegat en het Skagerrak voor

2 min read

De Commissie heeft woensdag haar voorstel voor vangstmogelijkheden in de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak bekendgemaakt

De Commissie heeft woensdag haar voorstel voor vangstmogelijkheden in de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak bekendgemaakt. Op basis van dit voorstel zullen de EU-ministers van Visserij op de Raadszitting van 13 en 14 december 2021 de definitieve vangstmogelijkheden vaststellen, die dan gelden vanaf 1 januari 2022.

Het voorstel van de Commissie heeft betrekking op 23 TAC’s (total allowable catches of totale toegestane vangsten) voor visbestanden die uitsluitend door de EU worden beheerd in de EU-wateren van de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak.

Het voorstel wordt geactualiseerd na afloop van het overleg met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen en zodra de regionale organisaties voor visserijbeheer hun besluit hebben genomen.

Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij: “Het voorstel van vandaag is een belangrijke mijlpaal voor het behoud van een gezond ecosysteem en een rendabele visserijsector. De Commissie streeft ernaar verantwoorde vangstbeperkingen vast te stellen in lijn met het beschikbare wetenschappelijke advies. In onze biodiversiteitsstrategie staat het klaar en duidelijk: ons leven hangt af van het leven van de oceanen. Ons uitgangspunt is dat duurzaamheid geen grenzen kent.”

Op basis van het wetenschappelijk advies van de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) stelt de Commissie voor de volgende vier bestanden een daling van meer dan –20% voor: tong in de Golf van Biskaje, tong ten westen van Ierland, langoustine in het Skagerrak en het Kattegat, en kabeljauw in het Kattegat. De Commissie stelt voor het verbod op de kabeljauwvisserij in het Kattegat te verlengen en het bijvangstquotum te behouden. Dat moet “verstikking” van de duurzame langoustinevisserij in het gebied (omdat het quotum snel is opgebruikt) voorkomen en gaat gepaard met een vrijwaringsmaatregel voor een grotere selectiviteit van het vistuig.

Voor vijf bestanden stelt de Commissie verhogingen voor, namelijk voor schol in het Kattegat, tong in het Kattegat en het Skagerrak, scharretong in de Iberische wateren, zeeduivel in de Cantabrische Zee en langoustine in zuidelijke delen van de Golf van Biskaje.

Het voorstel sluit zeer nauw aan bij het wetenschappelijk advies: voor alle 9 bestanden waarvoor er een advies beschikbaar was, wordt een TAC op het niveau van de MDO (maximale duurzame opbrengst) voorgesteld.

>>> Klik hier voor meer informatie over het voorstel <<<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *