Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Brits vissersschip door Frankrijk aangehouden

2 min read

De aangehouden Cornelis Gert-Jan in Le Havre: Beeld BBC.

Een Brits vissersvaartuig is woensdag, 27 oktober tijdens visserijcontroles in de Seine Baai aangehouden door de Franse autoriteiten en naar de haven van Le Havre geëscorteerd, een ander Brits vissersvaartuig kreeg een bekeuring.

Volgens een verklaring van het Franse ministerie stond het aangehouden vaartuig niet op de lijst van aan het VK verleende vergunningen.  Een tweede schip voldeed aanvankelijk niet aan een verzoek om aan boord te gaan en kreeg een mondelinge waarschuwing en een boete wegens obstructie.

Het aangehouden vaartuig kan haar vangst verliezen en in Le Havre worden vastgehouden totdat de boetes zijn betaald. De Cornelis Gert Jan (ex GY 89 van De Ridder) is nu eigendom van MacDuff Shellfish in Schotland.

De incidenten vonden plaats tijdens wat volgens het Franse ministerie routinematige controles zijn in het gebied van de Seine ten noorden van Le Havre, en die worden beschreven als normale praktijken wanneer het sint-jakobsschelpenseizoen begint.

Het Seine Baai -gebied met zijn rijke visserij op sint-jakobsschelpen is meer dan een paar keer het toneel geweest van conflicten tussen Franse en Britse vissersvaartuigen, met een bijna traditionele spanningsverhoging elk jaar rond de opening van het winterse sint-jakobsschelpseizoen.

Dit alles vindt plaats tegen een bredere achtergrond van toenemende spanningen tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over visserij.

Frankrijk beweert dat Groot-Brittannië er niet in is geslaagd het volledige aantal benodigde vergunningen toe te wijzen aan Franse vissersvaartuigen om in de Britse wateren te opereren, en heeft gedreigd met vergeldingsmaatregelen vanaf 2 november als er geen vooruitgang wordt geboekt.

Het standpunt van het VK is dat het vergunningen heeft afgegeven aan schepen die een relevante staat van dienst op het gebied van activiteiten aan de Engelse kant van het Kanaal kunnen aantonen.

‘Ça suffit’ (zo is het genoeg) stelde de Franse minister, die een uitgesproken standpunt heeft ingenomen ter ondersteuning van de Franse visserij.

Frankrijk kondigt hier aan op 2 november aanstaande een eerste serie van vergeldingsmaatregelen tegen Londen in werking te laten treden als het aantal vergunningen dat aan Franse vissers wordt verleend onvoldoende blijft.

Aan het einde van de EU ministerraad op woensdag 27 oktober werd het besluit genomen: als er begin november geen vooruitgang wordt geboekt, besluit Parijs om “de aanvoer van Britse visproducten” in Frankrijk en de instelling van “systematische douane- en gezondheidscontroles op aangelande (Britse) producten te verbieden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *