Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Z-91 ‘Franson’ versterkt Belgische vissersvloot

2 min read

Damen Maaskant Shipyards Stellendam levert Z-91 ‘Franson’ aan Rederij Long Ships. Foto Maaskant.

Damen Maaskant Shipyards Stellendam heeft met succes een 38 meter lange boomkorkotter afgeleverd aan de in België gevestigde Rederij Long Ships.

Een speciale ceremonie vond zondag 24 oktober plaats op de kade bij de visafslag in Zeebrugge. Tijdens de doopplechtigheid werd het nieuwe schip Z-91 Franson gedoopt door peetouders Shirley Cattoor en Chris Cocquyt.

De Z-91 Franson is een gloednieuw ontwerp, (BT3808), dat beschikt over de maximale tonnage en lengte toegestaan door de Belgische Scheepvaartinspectie. Ontworpen met een geoptimaliseerde voortstuwing, biedt de nieuwe boomkorkotter een hoog niveau van comfort.

Het casco is tijdens de pandemie in Polen te water gelaten en vervolgens naar Stellendam in Nederland vervoerd voor verdere afbouw. Rederij Long Ships eigenaar Eddie Cattoor was onder de indruk dat Damen Maaskant erin geslaagd was het vissersschip op tijd te leveren, gezien de uitdagingen die COVID-19 met zich heeft mee gebracht.

Cattoor merkte op: “Ik ben trots op onze Franson. Met dit moderne schip kunnen we alle moeilijke periodes die de visserijsector doormaakt het hoofd bieden. En wat zeker belangrijk is, met dit prachtige schip kunnen we weer jong talent aantrekken. Dat is van levensbelang, want zij zijn de toekomst van de Vlaamse visserij.

“Zij zullen zeker werkplezier ervaren, gezien dit veilige, efficiënte en ergonomische nieuwe vissersschip. Franson voldoet aan alle moderne en hedendaagse eisen en dat gaat gepaard met de beste accommodatie voor de bemanning, die vele dagen op zee hard moet werken.”

Rederij Long Ships werd in 1934 opgericht door Eddies grootvader. Deze nieuwste aanwinst voor het bedrijf zal de Z-90 Francine vervangen. Het schip zal het hele jaar door worden ingezet in de wateren van de Noordzee en het Skagerrak en, in de zomer in de Golf van Biskaje.

John van der Maas, projectmanager bij Damen, zei: “De nieuwe BT3808 is een goed doordachte evolutie van onze eerdere, bewezen ontwerpen en daarmee klaar voor de toekomst.” De commercieel manager van Damen Maaskant, Jeroen van den Berg, is het daarmee eens en voegt toe: “We zijn oprecht dankbaar voor de prettige samenwerking met de familie Cattoor en alle anderen die hebben bijgedragen aan dit succes.”

Damen Maaskant Shipyards Stellendam, opgericht in 1948, heeft in de loop der jaren meer dan 250 boomkorkotters gebouwd. De vorige was de UK-46 Willeke gebouwd voor de gebroeders Hakvoort uit Urk. Ten tijde van deze oplevering in 2018 was dit de eerste nieuwe boomkorkotter die de Noordzee op ging in 12 jaar.

[Nieuwsbericht Damen Maaskant Shipyards]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *