Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nederlandse vissers redden bootvluchtelingen op zee

1 min read

Vrouwen en kinderen aan boord van de Z-296. Foto: Dingenus van Belzen

“Er waren een paar kleine kinderen bij. Mensen waren nat. Vrouwen in paniek. De motor deed het niet meer.” De Arnemuidse bemanning van het visserschip Z-296 heeft donderdagmiddag zo’n 25 vluchtelingen van een bootje in het Nauw van Calais gered.

Het bootje dreef stuurloos rond, de benzine was op. Schipper Dingenus van Belzen van de Z-296: “Ik heb zelf ook vier kindertjes. Als je dit ziet, ben je toch wel even stil.”

“We vissen normaal in het Engels Kanaal en waren onderweg naar de Noordzee”, vertelt de schipper. “Toen zagen we een grote Zodiac (rubberboot, red.) en mensen zwaaien. We zijn gestopt en ernaartoe gevaren.” Hij wist meteen hoe laat het was en belde de Engelse kustwacht. “Die zei: ‘Geef de positie maar door en vaar maar verder.'”

‘Doorvaren?!’

Maar dat laatste deed Van Belzen niet. “Ik ga niet doorvaren. Die motor deed het niet. Een paar vrouwen zaten te huilen. Mensen waren nat, zaten sinds dinsdagavond al op dat bootje. Een paar leken onderkoeld.” Hij legde zijn schip ernaast. In eerste instantie wilde de groep geen touw gooien. “Ze wilden alleen maar naar Engeland.” Maar na een gesprekje lukte het hem toch de mensen te overtuigen.

Lees hier verder op Omroep Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *