Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Faeröers span verkocht naar Frankrijk voor visserij op Noordzee

1 min read

De Rókur en Lerkur in Runavík, foto: Kiran Jóanesarson

Het span Rókur en Lerkur, van de Faeröerse rederij Faroe Origin, is via Atlantic Shipping verkocht aan Franse eigenaars in Boulogne-sur-Mer.

De twee trawlers bevinden zich nu op de Slippurinn-werf in IJsland om te worden uitgerust met nieuwe vangst verwerkings dekken en ijsmachines alvorens te worden overgebracht naar hun nieuwe eigenaars Euronor in Boulogne-sur-Mer, die de twee trawlers als twinriggers gaat exploiteren om in de Noordzee te vissen. De bedoeling is de vangsten in Hanstholm aan te landen.

De twee trawlers zijn vrijwel identiek, afgezien van een zeer gering verschil in lengte over alles. Hoewel ze niet als span zijn gebouwd, zijn Lerkur en Rókur beide in 1999 en 2000 gebouwd bij Karstensens in Skagen, en in 2007 door Faroe Seafood overgenomen en uitgerust om als span te worden ingezet.

De laatste jaren werden zij geëxploiteerd door Faroe Origin in Runavik, een onderneming die eigendom is van Varðin, Framherji en Samherji, dat op een bepaald moment vier span trawlers exploiteerde.

Het kleinste span, Skúgvur en Munkur, werd enkele jaren geleden verkocht. Na de verkoop van Lerkur en Rókur beschikt het bedrijf nog over het span Stelkur en Bakur, dat in 2002 in Spanje is gebouwd, en het span Heykur en Falkur, die ook in Spanje zijn gebouwd.

[Bron: Fiskerforum]

Video: FD 1205 ‘Rókur’ naast de wat grotere FD 110 ‘Høgaberg’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *