Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europese vissers vragen commissaris om stappenplan visserij te verduidelijken

2 min read

10 000 Europese vaartuigen en hun bemanningen zijn afhankelijk van trawlvisserij

Europêche, een organisatie die Europese vissers vertegenwoordigt en waarvan CEPESCA deel uitmaakt, heeft een dringende ontmoeting aangevraagd met de Europese commissaris voor visserij, oceanen en milieu, Virginijus Sinkevicius.

Dit om duidelijkheid te krijgen over de werkelijke routekaart van Europa voor de instandhouding van visbestanden en de bescherming van mariene ecosystemen. De vissers hebben om deze bijeenkomst gevraagd na publieke steun van de commissaris voor een campagne waarin op “demagogische” wijze wordt gevraagd om een verbod op trawlvisserij.

De vissers willen persoonlijk met de commissaris spreken en zijn werkelijke standpunt over de trawlvisserij te horen, aangezien 10 000 Europese vaartuigen en hun bemanningen afhankelijk zijn van trawlvisserij.

De vissers willen de commissaris vragen welk plan hij heeft met betrekking tot deze realiteit, welke waarde de inspanningen van de sector voor hem en voor Europa hebben om bij te dragen tot milieu duurzaamheid en welke zekerheid hij de Europese vissers kan bieden.

“Geconfronteerd met louter demagogische campagnes, zonder wetenschappelijke basis en niet in staat om de gevolgen, zowel economisch als sociaal, voor vele gemeenschappen van Europese burgers te meten”, aldus de sector.

De visserijsector wil bovendien aan de commissaris duidelijk maken dat ze de verschillende criteria voor deze activiteit wil oplossen op basis van een serieus en verantwoordelijk dialoog, de enige manier om het eens te worden over standpunten waarmee een visserijbeleid kan worden ontwikkeld dat zowel de vissers als de kustgemeenschappen en het milieu ten goede komt.

Volgens de sector is deze doelstelling mogelijk “indien alle partijen handelen vanuit eerlijkheid en kennis, een kader waarin emoties niet passen, dus veel minder demagogie”.

Volgens Javier Garat, voorzitter van Europêche en secretaris-generaal van Cepesca, “zijn we echt verbaasd over de houding van de visserijcommissaris tegenover zijn Europese vissers. Het is onbegrijpelijk, onverwacht en getuigt van onwetendheid. Tegelijkertijd,” voegt Garat eraan toe. “Wij vissers betreuren de demagogie van zij die niet van de visserij leven, de trawlvisserij demoniseren met valse informatie en verwarring zaait onder burgers, instellingen en de mensen die ze vertegenwoordigen.”

Tot slot wil de sector Sinkevicius ook wijzen op het bestaan van andere burgers en sectoren in Europa die verontwaardigd zijn over de eenzijdig milieu gerichte visie op de visserij, vanwege de inconsistentie, onwetendheid en afstand tot de werkelijkheid. In die zin zal de sector de commissaris de wens kenbaar maken om wetgeving te maken over alle behoeften en standpunten “dit om te voorkomen dat de Europese samenleving in conflict komt, te meer gezien de onzekere gezondheidssituatie waarin wij nu leven”.

Persbericht Cepesca 21-12-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *