Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers verliezen animo voor opruimen zeevuil

3 min read

Vissers verliezen animo voor opruimen zeevuil. Foto EMK

Visserijhavens, zaterdag 8 januari – De animo om afval uit zee te verzamelen en aan het eind van de week bij binnenkomst in te leveren, is bij veel vissers behoorlijk afgenomen.

De reden van het geslonken enthousiasme is dat vissers in media zien dat ngo’s miljoenen krijgen voor zogenaamde opruimcampagnes. Terwijl vissers al sinds 2001 geheel vrijwillig, zonder cent vergoeding, dit uitstekende werk verrichten. Vele miljoenen kilo’s zeeafval ruimden vissers sindsdien.

Recycling

Al vele jaren nemen kottereigenaren en bemanningen deel aan het vuilvisproject ‘fishing for litter’. Dat project heeft tot doel al het vuil dat gedurende de reis in de netten terechtkomt te verzamelen in big bags en deze na of voorafgaand aan het lossen van de vangst op de kant te zetten, waarna ze opgehaald worden door de desbetreffende havendienst en voor recycling en overige verwerking worden aangeboden.

Fishing for litter

‘Fishing for litter’ is een initiatief van KIMO. KIMO is een internationale vereniging van kustgemeenten met gemeenschappelijke belangen op en aan de Noordzee. Het is een Noorse afkorting. De Nederlandse kottervloot werkt samen met KIMO om de zee op te schonen. Elk jaar is er een persmoment en dan krijgen schippers en kotters een eervolle vermelding. Vissers zijn immers gebaat bij een schone zee, dus het nut ervan hoeft hen niet uitgelegd te worden.

Plastic

Overigens moeten de vissers er wel inzet voor tonen. Het is niet te vergelijken met vuil oprapen dat op het strand ligt. Op zee is het een ander verhaal. Stukken plastic en metaal die vastgehaakt zitten in de netten en eruit gepeuterd moeten worden. Lekker klusje als het windkracht zeven is. Veelal glad vanwege aangroei of haarscherpe kanten as gevolg van erosie door het zand op de bodem.

Wrang

Dan moet het afval ook nog eens in big bags gedaan worden die elders op het open dek staan vastgesjord, want anders slaan ze overboord. Kortom, erg wrang als diezelfde vissers zien dat enkele ngo’s miljoenen krijgen om afval uit zee te halen. Afval dat nog geen fractie is van wat de vissers jaarlijks boven water halen.

Meuk uit China

Terwijl vissers in de media de ene na de andere sneer te verwerken krijgen, spelen ngo’s mooi weer met wat ze allemaal wel niet doen om het afval in zee te verminderen. Ze zouden hun achterban er eens op moeten wijzen dat die wat minder goedkope meuk in China bestelt. Alsof het transport niks kost. Voor steeds grotere containerschepen, moeten continu diepere geulen met giga-onderwaterbulldozers in de ondiepe Noordzeekust gegraven worden.

Nee, dat valt niet onder verstoring, maar een vistuig over de bodem slepen zou volgens de supporters van diezelfde ngo’s de redding van de Noordzee moeten zijn.

Het is de wereld op zijn kop.

EMK-vissers via Facebook

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *