Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Colruyt Group start met kweek van mosselen in Belgische Noordzee

1 min read

Het Survey & Support Vessel Geosurveyor XI helpt mee de mosselboerderij te plaatsen. Foto GEOxyz

De supermarktgroep Colruyt wordt steeds actiever in het Belgische gedeelte van de Noordzee. Men start nu ook met het kweken van mosselen.

In de haven van Oostende zijn zondag voorbereidingen gestart voor de eerste commerciële zeeboerderij waar Belgische mosselen gekweekt gaan worden. Nadat een veiligheidszone is afgebakend, worden de eerste mossellijnen gelegd. De kwekerij komt op ongeveer 5 km uit de kust te liggen tussen Nieuwpoort en Koksijde.

Op een oppervlakte van 1 vierkante kilometer worden een tiental mossellijnen gelegd. Die moeten zo’n 200 ton aan hangcultuurmosselen gaan opleveren vanaf 2023. Op termijn kan dat meer worden, want Colruyt heeft een concessie over een stuk Noordzee van 4,5 vierkante kilometer.

Colruyt is al een tijd bezig met het aanvragen van vergunningen en het bestuderen van mogelijkheden voor aquacultuur voor de Belgische kust. Onder andere het bedrijf GEOxyz uit Zwevegem werkt mee om de mosselboerderij aan te leggen.

Mosselen zijn in België heel populair. Jaarlijks importeren de Belgen meer dan 25.000 ton mosselen, voornamelijk uit Nederland.

Tegen het project loopt nog wel een juridische procedure bij de Raad van State. Het Nieuwpoortse stadsbestuur is tegen het project vanwege de nadelen voor visserij en de jachthaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *