Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Protest tegen zeeboerderij van Colruyt voor Nieuwpoort

2 min read

In Nieuwpoort, België heeft het stadsbestuur samen met vissers en zeilclubs geprotesteerd tegen de komst van een zeeboerderij.

In Nieuwpoort, België heeft het stadsbestuur samen met vissers en zeilclubs geprotesteerd tegen de komst van een zeeboerderij. Met zwarte vlaggen blokkeerden ze de ingang van de plaatselijke Colruyt.

Als Colruyt Group onze toegang in zee verspert, dan doen wij vandaag hetzelfde aan hun warenhuis”, zegt de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke.

De Colruyt Group startte vorig weekend met werkzaamheden om de zeeboerderij te realiseren. Tegen de zomer van 2023 wil Colruyt de eerste 200 ton Belgische mosselen verkopen, gekweekt in een zeeboerderij op een paar kilometer voor de kust van Nieuwpoort.

De vissers en andere gebruikers krijgen steeds minder ruimte. “Als die plannen toch doorgaan, dan zullen veel vissers failliet gaan”, voorspelt Ronny Zwertvegher (70). Hij was 42 jaar visser en heeft de passie doorgegeven aan zijn zoon Sam Zwertvegher en stiefzoon Diederik Jacobs.

Die jongens hebben nog maar recent in een nieuw vissersvaartuig geïnvesteerd en nu moeten ze deze opdoffer verwerken. We hopen dat het stadsbestuur gelijk haalt. Je moet weten dat wij 60 procent van de garnalen en de tong halen uit het gebied waar die zeeboerderij zou komen. Andere visgebieden uitzoeken gaat voor ons niet, omdat we binnen de 24 uur terug aan wal moeten zijn. Ook wanneer het project iets verder in zee zou gerealiseerd worden, komt het niet goed voor de vissers.”

Vishandelaar Romeo Rau van vishandel Jens verwacht minder aanvoer. “Wie Nieuwpoort zegt, linkt dat meteen aan onze vismijn, vishandel en visrestaurants en net die maritieme troef dreigen we te verliezen. Tien procent van mijn vis komt van Nieuwpoortse vissers, maar voor mijn garnalen is dat tot de helft.”

Onze vissersboten en jachten die van Oostende naar Nieuwpoort komen, zullen er drie uur langer over doen, omdat ze minstens vijf kilometer moeten omvaren en een stuk tegen de stroom in moeten varen..

Klik hier voor een verslag van HLN, en hier voor een verslag van de VRT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *