Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Invasie van Rode koningskrabben in de Noordzee [video]

1 min read

Grote rode koningskrabben, die tot 2 meter lang kunnen worden, verschijnen steeds meer in de Britse wateren van de Noordzee.

Britse krabbenvissers vangen de laatste tijd voor de kust van Yorkshire grote aantallen Rode koningskrabben in de Noordzee. De krabben, die tot 2 meter lang kunnen worden, verschijnen steeds meer in de Britse wateren van de Noordzee.

Volgens diverse Britse media zou een visser uit Bridlington vorige week er 40 stuks hebben gevangen. Het was de eerste keer dat iemand in zijn familie een koningskrab had gevangen, ondanks dat ze al twee generaties in het gebied hadden gevist.

Een visser vertelde de Sun Online : “Ik ben erg opgewonden, maar maak me zorgen over onze inheemse soorten. Het lijkt erop dat reuzenkrabben Sint-Jakobsschelpen zowel Noordzeekrabben eten.”

De rode koningskrab (Paralithodes camtschaticus) is oorspronkelijk afkomstig uit de Beringzee. In de jaren zestig introduceerden Russische onderzoekers de rode koningskrab vanuit de Zee van Ochotsk in de Barentszzee.

De onderzoekers hadden de intentie om de visserij rond Moermansk meer waarde te geven. Sindsdien heeft de koningskrab zich zowel in oostelijke als westelijke richting verspreid en nog geen vijftien jaar na de introductie werd de rode koningskrab als bijvangst in de Noorse visserij aangetroffen.

De Noorse vangst kwam pas rond 1994 voor onderzoeksdoelen op gang en werd ten slotte in 2002 commercieel goedgekeurd. Noorwegen beheerst de koningskrabvisserij samen met Rusland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *