Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Avanti Z-26 vissend [video]

2 min read

De nieuwe Avanti Z-26 vissend op de Noordzee

Maaskant Scheepswerf in Stellendam heeft een tweede nieuwe kotter afgeleverd in België. De Avanti Z-26 is eind januari gedoopt en vist inmiddels op de Noordzee voor eigenaar Steve Depaepe van Rederij Devan.

De levering van de Avanti Z-26 volgt op de vrijwel identieke Franson Z-91, die vorig jaar voor Rederij Long Ships werd opgeleverd. De twee bokkers met een breedte van 38 meter zijn gebouwd volgens het BT3808-ontwerp van Maaskant, ontwikkeld om meer trekkracht te genereren bij een lager brandstofverbruik, terwijl de afmetingen van de kotters zijn afgestemd op de maximale lengte en tonnage die volgens de Belgische maritieme regelgeving is toegestaan.

De rederij streefde naar een zeer efficiënt en winstgevend schip. Damen Maaskant heeft samen met SIP Marine het ontwerp aangepast om het brandstofverbruik te verminderen en het trekvermogen te verhogen. Het schip heeft ook een ICCP-anodesysteem aan boord, waardoor er geen anodes op de romp nodig zijn.

Het casco werd gebouwd en te water gelaten op de Safe werf in Gdansk in Polen en vervolgens afgebouwd bij Maaskant in Stellendam. De bouw werd binnen de afgesproken tijd voltooid, ondanks de pandemie.

De nieuwe Z-26 heeft een ABC-hoofdmotor die een SIP Marine schroef aandrijft via een Reintjes keerkoppeling, de hulpmotoren zijn geleverd door Volvo Penta. De lier met tien trommels is van Luyt, die overigens alle lieren heeft geleverd voor de nieuwe bokkers die de afgelopen jaren aan de Belgische vloot zijn toegevoegd.

Het visverweking systeem is geleverd door VCU. De stuurhutelektronica is van de Boer Marine en het timmerwerk aan boord is uitgevoerd door IJtama.

‘Als 14-jarig jongetje droomde ik al van een echte Maaskant boomkorkotter’, aldus eigenaar Steve Depaepe.

‘Kinderdromen komen uit in Stellendam. Een nieuw vissersschip voor onze Vlaamse vloot geeft jonge vissers hoop op een toekomst op zee en inspireert tot nieuwe jeugddromen. De schipper en bemanning staan te popelen om met dit prachtige vaartuig, uitgerust voor comfort en veiligheid, de zee op te gaan.’

Onder een video van de onlangs overgedragen kotter Z-26 tijdens het proefvissen op de Noordzee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *