Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Colruyt mag doorgaan met bouw van zeeboerderij voor Belgische kust

1 min read

Het Survey & Support Vessel Geosurveyor XI helpt mee de mosselboerderij te plaatsen. Foto GEOxyz

De bouw van een zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort mag voorlopig doorgaan. Het stadsbestuur was naar de rechter gestapt om de werken te laten stilleggen, maar ving dus bot.

Er lopen nog wel nog procedures bij de Raad van State. De Colruyt Group kreeg eind 2020 al vergunningen om een zeeboerderij te bouwen in de Noordzee om er mosselen te kweken. De bedoeling is om later eventueel ook zeewier en oesters te kweken.

De stad Nieuwpoort verzet zich al jaren hevig tegen de zeeboerderij, net als de plaatselijke vissers en drie zeilclubs. “Wij zijn voor alle duidelijkheid niet tegen aquacultuur, maar die locatie kan voor ons echt niet“, verduidelijkt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

De burgemeester noemt de locatie twee kilometer voor de havengeul zelfs een drama voor de visserij en het toerisme in zijn stad. De vissers riskeren inkomsten te verliezen, terwijl de zeeboerderij gevaarlijk kan zijn voor zeilers. “Nieuwpoort is al eeuwen een havenstad. De vissers en de jachthaven zijn onze kroonjuwelen, die niet verloren mogen gaan.”

In afwachting van een beslissing van de Raad van State blijft Vanden Broucke bereid om te praten over een andere locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *