Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

SGP: Vissers vergoeden voor Brexit

1 min read

Vissers hebben het bepaald niet makkelijker gekregen door de Brexit. Daarom is het frustrerend dat veel vissers nog steeds de beloofde Brexit-schadevergoeding niet hebben ontvangen.

Bert-Jan Ruissen (SGP) zei dat maandag in het Europees Parlement. Hij somde op: “Lagere quota, moeilijker om quota te ruilen, aanvullende eisen voor vistuig en eenzijdige sluiting van visgebieden. Daar bovenop onzekerheid hoe het loopt als de afspraken eindigen in 2026.”

De SGP wil proberen knelpunten op te lossen in een geest van goed nabuurschap. “Maar als Britten belemmeringen-op-belemmeringen blijven stapelen, moet de EU niet aarzelen tegenmaatregelen te nemen”, waarschuwde Ruissen.

Veel vissers hebben nog geen euro uitbetaald gekregen uit de zogeheten Brexit Adjustment Reserve (BAR), een potje voor schadevergoedingen. De nationale overheden zijn te traag met het overmaken van de bedragen.

“Dat is natuurlijk zeer frustrerend, zeker met de huidige dure brandstof”, zei Ruissen. “Ik roep deze landen en de Europese Commissie op om tempo te maken met de uitbetaling!”

De Brexit draaien we niet meer terug. Maar we moeten ons best doen om het voor de vissers werkbaar te houden en de schade zoveel mogelijk te compenseren!” [Bron SGP]

Ruissen sprak in het Europees Parlement overigens met een Urker stropdas (zie video).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *