Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

10 miljoen brandstof steun voor Duitse vissers

2 min read

10 miljoen brandstof steun voor Duitse vissers.

Duitse vissers op de Noordzee en Oostzee kunnen rekenen op federale steun tot 35.000 euro per bedrijf voor de hoge brandstofkosten. De begrotingscommissie van de Bondsdag gaf donderdag groen licht voor een bijbehorend steunpakket ter waarde van 10 miljoen euro, zo maakte SPD-gedeputeerde Frank Junge bekend.

De Duitse visserijvereniging reageerde verheugd: “De fondsen zijn dringend nodig om dreigende faillissementen als gevolg van de dramatische stijging van de kosten als gevolg van de explosie van de olieprijs te voorkomen en om de marktvoorziening veilig te blijven stellen”, aldus de vereniging in een verklaring.

Nu is het belangrijk dat de diensten het besluit “zo snel mogelijk” uitvoeren, zegt verenigingsvoorzitter Gero Hocker, die in de Bondsdag zit voor de regerende FDP-partij. “We zullen hier heel goed op letten.”

De vereniging citeerde een garnalenvisser uit Oost-Friesland, volgens welke momenteel 60 tot 80 procent van de vang zou moeten worden opgehaald voor brandstof. “Er is gewoon niets meer over voor de vissers. Als er niet snel iets op de rekening komt, dreigt er voor velen het verlies van kotter en woning.”

Het ministerie van Landbouw in Berlijn wilde het hulpprogramma eerder lanceren met het oog op de acute noodsituatie van veel visserijbedrijven, maar volgens informatie van staatssecretaris Silvia Bender (Groenen) is dit aanvankelijk mislukt bij het ministerie van Financiën.

Eind maart maakte de EU het voor bedrijven makkelijker om staatssteun te krijgen om hen te beschermen tegen de economische gevolgen van de oorlog tegen Oekraïne. Voor landbouw- en visserijbedrijven is de grens van 35 000 EURO per bedrijf vastgesteld. [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *