Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Seizoen hangcultuurmosselen 2022 van start

3 min read

Seizoen hangcultuurmosselen 2022 van start. Foto Mosselbureau

Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen is woensdagdag officieel van start gegaan met het lichten van de touwen in de Oosterschelde ter hoogte van Neeltje Jans. Alle productielocaties – ook in het Grevelingenmeer – laten al een uitzonderlijk mooie kwaliteit zien voor de tijd van het jaar.

Juist nu de zon weer schijnt en de restaurants en terrassen in België en aan de kust volstromen vinden de Zeeuwse schelpdieren gretig aftrek. “Heerlijk! Wij Belgen kunnen enorm uitkijken naar en genieten van Zeeuwse mosselen. Het betekent bij ons; de zomer gaat beginnen”, aldus eregast en mosselambassadeur Sven Ornelis bij het keuren van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen.

Mosselkweker Jacco Schot van Neeltje Jans: “Het seizoen laat al vroeg een goede kwaliteit zien, wij meten al vleespercentages van 30 procent en meer”.

De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het nieuwe seizoen. De mossel begint weer aan een nieuwe cyclus na de voortplantingsperiode. De mosselen groeien aan touwen boven in het water. Zonlicht zorgt ervoor dat hoog in de waterkolom het meeste voedsel aanwezig is.

Mosselen van de hangcultuur zijn een niche product, het bedraagt slechts 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur laat nog een paar weken op zich wachten. De lager in het water gelegen mosselen hebben meer tijd nodig om te groeien. Het Nederlands Mosselbureau houdt als startdatum 6 juli aan.

Belgische Messy Chef Jelle Beeckmans

Ter gelegenheid van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen bereidde de bekende Belgische Messy Chef Jelle Beeckmans aan de waterrand de net geoogste Zeeuwse hangcultuurmosselen. “Mosselen zijn op zich al lekker, maar ik heb een fris mosselgerechtje met gegrilde asperges, jus van vandouvan, olie van lente-ui en verse kruiden gemaakt”.

BIO gecertificeerd eiwit met laagste voedselafdruk

Mosselen zijn wonderlijke schelpdiertjes. Ze weten de algen uit het water te filteren en om te zetten naar hoogwaardig eiwit. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Babymosselen (zogenaamd mosselzaad) hechten zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien ze uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in die tussentijd hun voedsel (algen) uit het water. De Zeeuwse hangmosselen zijn MSC en BIO gecertificeerd.  De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke water-ecosystemen in stand blijft.

Streekkeurmerk Zeker Zeeuws

Covid-19 heeft gezorgd voor een hernieuwde interesse in lokaal geproduceerde streekproducten. Hangmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n 2 miljoen kilo mosselen.

Persbericht Nederlands Mosselbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *