Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

MAIB Jaarverslag 2021 toont toename ongelukken Britse visserij

1 min read

De Britse Marine Accident Investigation Branch (MAIB) in het Verenigd Koninkrijk heeft het jaarverslag voor 2021 uitgebracht waarin aanbevelingen worden gedaan om de veiligheid op zee te verbeteren.

De organisatie verzamelde 1530 meldingen van ongevallen op zee en startte in 2021 in totaal 22 onderzoeken. Uit het rapport blijkt dat er eind 2021 5.378 in het VK geregistreerde vissersvaartuigen waren. In 2021 werden 89 slachtoffers gemeld aan de MAIB. Zes vissersvaartuigen werden als verloren opgegeven (0,11% van de totale vloot) en er vielen 10 dodelijke slachtoffers.

“Tien beroepsvissers verloren hun leven in 2021, het hoogste jaarlijkse cijfer in tien jaar en staat in een schril contrast met het lage verlies van mensenlevens in 2020”, zegt kapitein Andrew Moll OBE Chief Inspector of Marine Accidents.

De inspecteur zei dat uit de verslagen bleek dat de stijging van het aantal ongevallen betrekking had op de stabiliteit van kleinere vaartuigen en meer ongevallen waarbij mensen overboord zijn gevallen.

Hij zei: “Het is niet verrassend, maar wel teleurstellend, dat de belangrijkste veiligheidsproblemen opnieuw betrekking hadden op de stabiliteit van kleine vissersvaartuigen en op het aantal dodelijke ongevallen waarbij mensen overboord zijn gevallen. Ik wil geen kritiek uiten op de diverse lopende initiatieven om de veiligheid aan boord van vissersvaartuigen te verbeteren – veel mensen doen zeer goed werk – maar uit de gegevens blijkt dat deze boodschappen nog niet tot een significante gedragsverandering hebben geleid“.

Download hier het rapport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *