Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zeewindparken zijn onhaalbaar, onbetaalbaar en ineffectief

1 min read

Windpark op Noordzee Foto EMK

Het kabinet heeft de locaties voor 10,7 gigawatt extra zeewindparken vastgesteld. Dat is ongeveer een verdubbeling van de 11 gigawatt die al eerder gepland stonden. Met 21 gigawatt ‘energie’ van zee, aldus de minister Rob Jetten, zouden we 75 procent van het huidige stroomverbruik van ons land opwekken.

Ik vind het zorgwekkend dat onze Rijksoverheid kennelijk niet weet dat de gigawatt een eenheid van vermogen is, en niet van energie. Zeggen dat we 21 gigawatt ‘energie’ gaan opwekken is net zoiets als zeggen dat je een afstand van 80 kilometer per uur gaat afleggen. Het slaat nergens op.

Vermogen is het tempo van energieopwekking of -verbruik, net zoals snelheid het tempo is van afstand afleggen. Dat tempo van energieopwekking kan per uur en per dag variëren, net zoals snelheid kan variëren bij het afleggen van een afstand. Dit is geen muggenzifterij.

Het door elkaar haspelen van vermogen en energie is zeer verwarrend, verhult de werkelijkheid en bemoeilijkt de verificatie van beweringen zoals hierboven. Het is me toch gelukt, en dat stemt niet tot vreugde.

Kabinet vertelt niet het hele verhaal

Zonne- en windparken worden helaas altijd aangeduid met hun ‘geïnstalleerd vermogen’, in megawatt of gigawatt. Dat ‘geïnstalleerd vermogen’ is het maximale tempo van energieopwekking bij ideale omstandigheden, bijvoorbeeld op een zonovergoten junimiddag met windkracht 6….

Lees hier het complete artikel verder op Wyniasweek.nl

Video: Bij mooi weer leveren windparken op zee geen elektriciteit, wat betekent dat we de volledige capaciteit van fossiele centrales moeten handhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *