Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers blokkeren havens

2 min read

Actievoerende vissers in de haven van Harlingen, Beeld Webcamharlingen.nl

Vissersschepen hebben maandagmorgen de havens van Lauwersoog, Den Helder, Harlingen, IJmuiden en Vlissingen geblokkeerd. De vissers hebben zich aangesloten bij de boerenacties.

Ook de Teso haven waar veerboten naar Texel vertrekken is geblokkeerd, de veerboten die vanuit Harlingen naar Terschelling en Vlieland varen kunnen ook niet langs de blokkade.

Naast de gevolgen van de brexit, de komst van windmolenparken en het Europese verbod op pulsvisserij, kampt de visserijsector met torenhoog opgelopen brandstofprijzen. Veel schepen liggen in de haven omdat het eenvoudigweg niet meer loont om uit te varen.

Maar ook het stikstofbeleid van het kabinet gaat de visserij volgend jaar parten spelen, volgens de nieuwe plannen moeten de vissers dan ook minder stikstof uitstoten, omdat ze nabij of in een Natura 2000-gebied vissen. Dit terwijl de koopvaardij geen strobreed in de weg gelegd word. Container schepen van meer dan 300 meter mogen dan wel varen daar waar vissers met hun kotters van 25 meter moet verkassen.

Tegen het begin van de middag zijn alle acties en blokkades opgeheven en kon de dienstregeling van de veerboten hervat worden.

Omrop Fryslân heeft beelden van de afsluiting van de haven van Lauwersoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *