Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Wetenschappers ontdekken nieuwe harige krabbensoort

1 min read

Nieuwe krabsoort ontdekt die zich vermomt met haar van andere zeedieren

Wetenschappers hebben een vreemde nieuwe krabsoort ontdekt die zich vermomt met haar dat van andere zeedieren is afgeschraapt.

De “pluizige” krabben gebruiken het haar eigenlijk als bescherming tegen roofdieren. Ze lijken veel op de gewone heremietkreeft, maar in plaats van schelpen knippen ze levende sponzen af en maken daar een vacht van.

De donzige nieuwe soort behoort tot de familie van de sponskrabben en heeft de naam Lamarckdromia beagle gekregen. Ze werd ontdekt nadat ze was aangespoeld op een strand in de buurt van de stad Denemarken in West-Australië.

De krabben hebben speciale achterpoten waarmee ze de afsnijdsels die ze verzamelen boven hun hoofd kunnen houden. Deze stukjes bouwen zich op tot een nauwsluitend schild over de krab.

Zo wordt deze krab niet opgemerkt door roofdieren zoals grote vissen, andere krabben en zelfs octopussen die anders deze krab zouden opeten.

De nieuwe soort is onthuld in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Zootaxa , waarin ook 31 andere soorten sponzenkrabben worden beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *