Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Mosselseizoen 2022 officieel van start

3 min read

Nieuwe oogst bodemcultuur mosselen worden opgehaald. Foto Nederlands Mosselbureau

Yerseke, 6 juli 2022 – Geen ‘gewone’ start van het mosselseizoen, in Yerseke aan de Oosterschelde vandaag. Met een ‘Ode aan de Mossel’ werd de nieuwe oogst van de Zeeuwse bodemcultuur officieel gepresenteerd. Intussen kondigt de sector forse investeringen aan in de verduurzaming van de kweek.

Elk jaar is het voor de liefhebbers uitkijken naar de eerste bodemcultuurmosselen uit Yerseke, de officiële start van het mosselseizoen. De Zeeuwse kwekers zijn erg te spreken over de kwaliteit die zij op dit moment zien. “De mosselen zijn goed gevuld en mooi op kleur, wij meten vleespercentages van 27 procent en hoger.”, aldus mosselkweker Marinus Padmos uit Bruinisse.

Street-artist Denis Meyers brengt Ode aan de Mossel

De feestelijke start van het seizoen werd opgeluisterd door een creatieve ode aan de mossel door de Belgische street-artist Denis Meyers. Zijn kunstwerk, aangebracht op een vlaggendoek, werd als symbolische als start van het seizoen in de nok gehesen. Denis Meyers: “Ik ben zelf verzot op mosselen. Mosselen eten zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Voor mij is het dus een eer een ode aan de mosselpot te mogen maken. Overigens wist ik niet dat wij Belgen zoveel meer mosselen eten dan de Nederlanders.”

Zeeuwse Mosselburger lekker en duurzaam alternatief rundvlees

Het is dan ook om de afzet in Nederland nog wat op te krikken, dat de eerste Zeeuwse Mosselburger werd ontwikkeld door fotograaf/kunstenaar Rem van den Bosch en chef Tim Sinke. “Ik heb me verbaasd dat wij niet meer doen met mosselen. Het duurzame mosselvlees, is lekker, gezond en komt van heel dichtbij. Een verantwoord alternatief voor vlees. Daarom hebben wij de Zeeuwse Mosselburger ontwikkeld. Een burger die op een broodje in een brasserie, strandtent of bedrijfsrestaurant goed moet gaan scoren, aldus initiatiefnemer. Milieuorganisatie Good Fish heeft gekeken naar de ecologische voetafdruk van de mosselburger. “Het duurzame mosselvlees is lekker, gezond en heeft een ecologische voetafdruk vergelijkbaar met vegetarische alternatieven. Een perfect verantwoord alternatief voor vlees in de eiwittransitie die wij graag willen bereiken”, vindt Margreet van Vlisteren van milieuorganisatie Good Fish, bekijk hier de berekening van Good Fish.

Kwekers tevreden, maar afwachtend

Voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw keek terug op een goed vorig seizoen. “Het totale volume van seizoen 2021-2022 was met bijna 34 miljoen kg en kwekers kregen gemiddeld 2 euro per kg.” Voor het nieuwe seizoen wordt gehoopt op een vergelijkbaar volume. “De stormen van februari 2022 (Dudley, Eunice en Franklin) kunnen nog een nadelig effect hebben op het komende seizoen, maar misschien nog meer op het seizoen 2023. Veel hangt nu af van de groei die vanaf nu tot eind september plaatsvindt” aldus Risseeuw.

Sector investeert

De kwekers zullen het nodig hebben, want de mosselsector gaat fors investeren in duurzaamheid. In 2008 is – met overheid en natuurorganisaties – afgesproken om stap voor stap méér zaad met de invanginstallaties te winnen en minder zaad van de bodem op te vissen. In 2022 wordt de stap gezet naar 50 procent reductie van het mosselzaad van de bodem ten opzichte van het verleden. Dat betekent dat minimaal 20 miljoen kg mosselzaad éxtra van de mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) moet komen vanaf 2023. Om die reden investeren vele kwekers in een uitbreiding van de materialen om zaad van MZI’s te winnen. Het Ministerie van LNV heeft een subsidieregeling afgekondigd waardoor het lijkt dat de kwekers tot ongeveer één derde hiervan (ca. € 2 mln.) aan subsidie kunnen verkrijgen.

De mosselkwekers investeren ook in innovatie. Omdat uitbreiding in de Oosterschelde en Waddenzee niet mogelijk is, wordt de komende jaren in de praktijk getest of kweek buiten de kustlijn in de Voordelta tot de mogelijkheden behoort.

Persbericht Mosselen.nl 6 juli 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *