Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Woede om Franse aanval op onze flyshootvisserij: ’Nederlanders gepest’

2 min read

Al sinds jaar en dag mogen Nederlandse en Franse schepen in elkaars wateren vissen

Er dreigt opnieuw een zware dobber voor onze vissers. Frankrijk opent op gewiekste wijze én met succes de aanval op de Nederlandse en Belgische zegenvisserij. „Dit is de zoveelste tegenslag voor de sector”, reageert voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond in de Telegraaf hier.

Al sinds jaar en dag mogen Nederlandse en Franse schepen dankzij het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid in elkaars wateren vissen. Eens in de tien jaar buigt de Europese Unie zich over de uitzondering op de regel.

Normaal gesproken levert dat geen spektakel op, maar nu grijpt een coalitie van Franse vissers en milieuactivisten dit moment aan om Nederlanders en Belgen letterlijk uit hun vaarwater te krijgen.

Met een nipte meerderheid van één stem heeft de Franse lobby in het Europees Parlement steun gekregen om expliciet Nederlanders en Belgen te verbieden om zegenvisserij of flyshootvisserij toe te passen in het Franse deel van het Kanaal.

Dankzij deze vangstmethode op lekkernijen als makreel, kabeljauw en schol besparen de vissers brandstof. Dat is volgens de sector niet alleen goed voor het klimaat, maar met de torenhoge energieprijzen ook goed voor de portemonnee.

De Franse vissers mogen dankzij het gewiekste voorstel zelf wél op deze manier blijven vissen. Om de truc een groen tintje te geven, mogen de schepen alleen niet langer dan 24 meter zijn. Maar dat is voor de Franse visserijsector geen probleem, doorgaans zijn vooral de Nederlandse kotters groter….

Lees hier verder in de Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *