Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vlaamse vissers krijgen wel steun van regering

2 min read

De oorlog in Oekraïne heeft in alle sectoren voor serieuze prijsstijgingen gezorgd. Onder meer de historisch hoge brandstofprijzen brengen onze eigen vissers in een lastig parket.

Daar wil de Vlaamse minister Hilde Crevits de sector nu bij helpen. Door de extra steunmaatregel hoopt ze dat de sector kan blijven bijdragen aan een stabiele voedselvoorziening in het land.

Door de stijging van kosten zien de bedrijven in de visserijsector veel uitgaven stijgen, wat zich de voorbije maanden door de hogere prijzen ook bij de consument laat voelen. De Europese Commissie heeft daarom een bijzonder staatssteunkader uitgewerkt. Vlaanderen speelt hierop in om onze primaire visserijsector te steunen en maakt 600.000 euro aan Vlaamse middelen vrij”, aldus de Vlaamse minister van Visserij.

Elke onderneming in de visserij- en aquacultuursector kan een vergoeding per vaardag aanvragen, dit tot 1 september 2022. Er wordt rekening gehouden met omvang van de activiteiten: het kustvisserssegment, klein vlootsegment en het groot vlootsegment worden van elkaar onderscheiden.

De steun is beperkt tot 35.000 euro per bedrijf en wordt tegen eind december 2022 uitbetaald. Lees onder het bericht van de Vlaamse regering en download evt. de twee pdf-bijlages.

Plan Vlaamse Veerkracht: Ondersteuning visserijsector als gevolg van de situatie in Oekraïne

15 juli 2022 op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Ondernemingen in de visserijsector worden op uiteenlopende wijze geraakt door de situatie in Oekraïne, zowel direct als indirect. Zo is er momenteel een verstoring van de toeleveringsketens voor de meeste grondstoffen. Om de liquiditeitspositie van de ondernemingen in de visserij te verbeteren voorziet de Vlaamse Regering een compensatie voor de gestegen kosten van grondstoffen. Er wordt 600.000 euro uit Vlaamse middelen voorzien om hieraan tegemoet te komen voor de periode februari 2022- juli 2022 en de visserijsector zo te laten bijdragen aan de continuïteit in de voedselvoorziening. Het gaat om een forfaitaire vergoeding per vaardag per vaartuig.

Bijlage: 2 documenten [pdf]

Besluit van de Vlaamse Regering tot ondersteuning van de visserijsector als gevolg van de situatie in Oekraïne

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot ondersteuning van de visserijsector als gevolg van de situatie in Oekraïne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *