Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Christian Í Grótinum voor de Faeröer eilanden [video]

3 min read

De nieuwe Christian Í Grótinum heeft de lijnen van een superjacht

Sinds 1975 zijn er al vissersschepen met de naam Christian í Grótinum in de vaart, het nieuwste pelagische schip dat deze naam draagt, is recent afgeleverd aan de familie Rasmussen in Klaksvík op de Faeröer eilanden.

De nieuwste Christian í Grótinum is een schip van 89,35 meter bij 17 meter met een capaciteit van 3590 kubieke meter in zestien RSW-tanks waar de verse pelagische vangsten worden opgeslagen voor verwerking aan land.

Het schip is de eerste nieuwbouw pelagische trawler voor de Faeröer eilanden in meer dan 10 jaar. Met de lijnen van een superjacht vervangt het de voormalige Noorse pelagische vriestrawler Kvannøy, die naar Groenland is verkocht.

De Christian í Grótinum behoort tot de nieuwste generatie pelagische vaartuigen die zijn gebouwd voor een groter laadvermogen, waardoor een grotere mate van flexibiliteit en meer mogelijkheden om verder van huis te vissen, het ontwerp is volgens de hoogste standaard om een maximale vangstkwaliteit te bereiken in combinatie met een minimaal brandstofverbruik, waardoor de exploitatiekosten en de emissies zo laag als mogelijk worden gehouden.

Zoals de meeste nieuwbouwschepen van Karstensens Skibsværft in Skagen, is Christian í Grótinum een eigen ontwerp van de werf, ontwikkeld in samenwerking met de eigenaars. De hoge efficiëntie van dit nieuwe schip heeft een prijs, en het is duidelijk dat hier kosten noch moeite zijn gespaard, want ze zijn op elk niveau voor het beste gegaan. De in 2020 bestelde Christian í Grótinum is gebouwd op de Karstensen-werf in Gdynia en is in juli vorig jaar naar Skagen gebracht voor de latere afbouwfasen.

Achter Christian í Grótinum staan Kristian Martin Rasmussen en zijn zonen Eyðun, de technisch directeur van het bedrijf, Jón, die schipper is op de pelagische vriestrawler Norðborg, en de schipper van het nieuwe schip, Bogi Rasmussen.

De Christian í Grótinum is ontworpen met de bovenbouw midscheeps, zodat er achter een ruim dek overblijft, met de mogelijkheid om vis aan boord te pompen vanaf beide zijden of over de stuurboordzijde bij de ringzegenvisserij. De doelsoorten zijn haring, makreel, lodde en blauwe wijting.

De accommodatie en de bemanningsruimten bevinden zich in de bovenbouw, zo ver mogelijk van de schroef als mogelijk om een geluidsarme omgeving voor de bemanning te creëren. Tijdens de proefvaart bleken de geluidsniveaus ruim onder de eisen te liggen. Er zijn vijf eenpersoonshutten en twee tweepersoonshutten op scheepsdek één, de mess, kombuis en ontspanningsruimten op scheepsdek twee en op scheepsdek drie zijn nog eens zes eenpersoonshutten en de fitnessruimte van het schip.

Het dek is ingedeeld met een tweetal nettentrommels, enigszins verschoven naar bakboord en in het verlengde van de twee poorten in de achtersteven, en de bak voor het ringzegennet bevindt zich aan stuurboord. Er is gekozen voor een volledig elektrisch liersysteem van Ibercisa met een Scantrol-besturingssysteem. De ringzegeninstallatie is van Macgregor Triplex, en de drie 20-inch elektrische vispompen en bijbehorende slangen en kabels zijn van Macgregor Rapp.

Christian í Grótinum vist met een paar MLD TSS 14-19 vierkante meter pelagische visborden. De netten zijn een FS Atlantica-2600 PEN diamond/hex trawl met in de onderzijde acht panelen voor blauwe wijting, een paar pelagische netten van Vónin, een van 2600 meter en een van 2300 meter voor blauwe wijting, en een Seagull-trawl van 1856 meter voor haring en makreel.

De voortstuwing word verzorgd door een complete Wärtsilä-installatie met een vermogen van 7320 kW, met een asdynamo van 3300 kW. De hoofdmotor dient als primaire energiebron voor zowel voortstuwings- als deksystemen. Kijk onder de video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *