Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

WR 22 vangt uniek houten beeld in Waddenzee

1 min read

WR 22 vangt uniek houten beeld in Waddenzee Fotos Victor Ayal

De museumwereld is in rep en roer door een unieke vondst van een houten (boeg) beeld door de garnalenkotter WR 22 afgelopen maandag in de Waddenzee.

Bemanningslid Victor Ayal deelde de foto’s van het beeld, die door de vissers ’Barry’ wordt genoemd, via Twitter. De foto’s leverden duizenden reacties op sociale media op.

Het beeld heeft waarschijnlijk op de voor of achtersteven van een schip uit de 17e eeuw gezeten. In een update op twitter stelt Victor Ayal: Volgens archeoloog Michiel Bartels gaat het om een beeld van een krijger die een Phrigische muts draagt. De Phirigiers waren een bergvolk dat tegen de Romeinen vocht en tot slaaf werden gemaakt. Als ze uit de slavernij verlost werden droegen zij een Phrigische muts.

In de zeventiende eeuw beelden de Hollanders in de strijd tegen Spanje deze krijgers met muts af als teken van herwonnen vrijheid.

Het beeld wordt onderzocht door deskundigen die zich inmiddels al bij Victor hebben gemeld. Zelf denkt hij dat het mogelijk een beeld van een VOC-schip kan zijn. “Ik weet dat er in het VOC-tijdperk rondom Texel een ankerplaats was voor schepen die daar aanmeerden en vertrokken. Mogelijk is het beeld van zo’n schip, dat zou wel heel bijzonder zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *