Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Na jaren afvalvissen vangen Noordzeevissers nu minder zwerfvuil

2 min read

Na jaren afvalvissen vangen Noordzeevissers minder nu zwerfvuil. Foto Sander Meijer (NG21)

Visserijhavens, woensdag 10 augustus 2022 – De circa 150 Nederlandse en Belgische Noordzeekotters die deelnemen aan ‘Fishing for litter’ zetten jaarlijks minder afval op de kade. Vissers zien in positieve zin een duidelijke trendbreuk na jaren afval vissen op de Noordzee.

Langoustinevisser Sander Meijer (NG21), maker van het bijgesloten filmpje: “Wij visten afgelopen week zo’n 45 mijl ten noorden van Terschelling, een bekend ‘bestek’ voor langoustinesvissers. Je merkt daar dat het op het grootste deel van de visgronden duidelijk schoner is geworden. Uitgezonderd rond de verkeersroutes, waar cruiseschepen, containerschepen en plezierjachten varen. De rommel die we rond die vaarroutes vangen is nog altijd omvangrijk. Vooral het aantal opgeviste verfblikken is hoog (zie hier het filmpje).”

ZES BIG BAGS

Ook elders ziet Meijer een afname. “Er zijn visgebieden waar wij het eerste jaar afvalvissen met zes big bags vol in de haven aanmeerden. Met een enkele big bag houdt het nu wel op”. Urker platvis-visser Jan de Boer (UK-197 ervaart hetzelfde: ‘Wij hadden nog geen bodempje deze week.”

PLASTICSOUP

Olietonnen, jerrycans, verpakkingen, vuilniszakken, boeien, plasticsoep, volle en lege verfblikken en oud halfvergaan netwerk. Het is onvoorstelbaar maar dit vuil ligt in grote hoeveelheden op de bodem van de zee. In het “Fishing for Litter project” nemen deelnemende vissers opgevist zwerfvuil mee aan land, waar het wordt ingenomen, afgevoerd, gemonitord en verwerkt. Vissers doen belangeloos mee.

RECYCLING

Voor de opslag van afval op het schip nemen vissers big bags mee aan boord, verzorgd door organisatie KIMO Nederland/België. Bij terugkomst in de haven, plaatsen de vissers de big-bag op de kade waar het door afvalinzamelaars wordt verwijderd, verwerkt en gerecycled. Op deze manier wordt voorkomen, dat steeds hetzelfde vuil door vissers wordt opgevist of op de stranden aanspoelt, waar het extra werk zou opleveren voor deelnemers van de beachcleanuptour van Stichting De Noordzee.

In 2019 werd door de vissers van de destijds 134 deelnemende schepen en 13 havens nog een recordhoeveelheid zwerfafval opgehaald van 558.235 kilo. Rond 2001 startten de eerste vissers, onder andere vanuit Den Helder, met het opvissen en op de kade zetten van zee afval. Inmiddels staan er afvalcontainers voor Noordzeevuil in vrijwel alle visserijhavens.

OPGERUIMD STAAT NETJES

De deelnemende visserijbedrijven krijgen geen vergoeding, wat weleens leidt tot ergernis. “Anderzijds, het is allemaal in ons eigen voordeel”, luidt het oordeel van Jan de Boer. “Wat je opvist en meeneemt, vist een ander niet nog een keer op. Opgeruimd staat netjes.

De visserman uit Urk heeft wel zorgen: “Minister Staghouwer heeft een plan gelanceerd voor sanering van de Nederlandse vissersvloot. Als vissers zeggen wij; het succes van Fishing for litter is juist een extra reden de visserij zoveel mogelijk in stand te houden.” [Persbericht EMK Vissers]

Bekijk hier de complete lijst deelnemende Nederlandse kotters. Op deze website staat ook meer informatie over Fishing for litter.

Onder een video uit 2018 met uitleg over het KIMO Fishing for Litter project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *