Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Jan Steven Korf UK 136: Boeren en vissers

3 min read

Vissers in actie samen met boerenprotest in Harlingen. Foto via twitter

Een boer is een visser en een visser is een boer. Paralellen? Bedrijven gaan van vader op zoon. Familiebedrijven. Bedrijven waar generaties hard voor is gewerkt. Die zijn opgebouwd door de mouwen op te stropen. Waar bloed zweet en tranen op akkers en in zee liggen.

Door Jan Steven Korf schipper UK136

Melk Quota – Vis Quota. Landonteigening – zee onteigening. Boerderij innovatie- kotter innovatie. Stikstof uitstoot – Co2 uitstoot. Brussel is watching you. Steeds veranderende spelregels. Voor boeren en vissers is het niet bij te houden.

Ondertussen wordt ons werkgebied (de Noordzee) volgebouwd met windmolens. Tientallen vierkante kilometers worden in beslag genomen door windmolenparken. Tientallen vierkanten kilometers in beslag genomen door natuurparken. Het stikstof kaartje? Ziet u dat voor u. De vissers hebben ook een kaartje. We gaan de Noordzee herverdelen. Het Noordzee akkoord!! Een akkoord van natuur, energie en visserij.

De visserij zag de bui al hangen en wilde geen deel uit maken van het akkoord. Het maakte geen verschil want men ging rustig door met herverdelen. Zelfs zonder de oudste gebruiker van de Noordzee werd trots verkondigd dat het akkoord was getekend. Ziet u de paralellen tussen boeren en vissers? Ziet u hoe onze overheid manipulerend gewoon haar gang gaat? Ziet u het dilemma van vissers en ook boeren? Ondanks protesten en gegronde argumentaties wordt het beleid er gewoon doorgedrukt.

Innovaties zegt u? Boeren hebben wat af geïnnoveerd de laatste jaren. Stikstof reductie is 60/70% afgenomen. Ze dienen plannen in met verdere innovaties maar deze worden op voorhand al afgewezen.

En vissers? Die hadden ook een innovatie. Het pulstuig. Brandstof reductie 40-60 %. Discards vermindering 50-60 %. Een selectiviteit waar andere vangstmethoden bij verbleken. Nauwelijks bodemberoering. Eigenlijk te mooi om waar te zijn.

Door een gerichte Lobby van de Franse milieuorganisatie Bloom is deze methode de nek omgedraaid. Het EP stemde tegen deze vangst techniek en daarmee is deze natuur en milieuvriendelijke visserij geslachtofferd. Weg geïnvesteerde miljoenen. Weg toekomstgerichte visserij.

Teloorgegaan aan eigen succes. De jaloezie van de omringende landen droop ervan af. Weer een ervaring rijker en een illusie armer.

Kon het nog beroerder voor de visserij? Ja de Brexit was een feit. Engeland kreeg als cadeau van de EU een flinke partij vangstrechten mee. Waar vandaan? Onder meer uit de Nederlandse visserij. Van particuliere ondernemers werd Quota ingenomen. Wel met dien verstande er zou !! compensatie voor komen. Brexit geld.

Kon het dan nog beroerder? Ja idd. Onder druk van de oorlog in de Oekraine zijn de brandstofprijzen verdubbeld. Daarmee kan geen droog brood mee worden verdiend. De kosten dekken de baten niet meer. De sector heeft meerdere brandbrieven naar de politiek gestuurd maar de minister Staghouwer blijkt onvermurwbaar. Zelfs als Brussel groen licht geeft om vissers te compenseren, wat meerdere EU landen wel doen, houdt hij de deur gesloten.

Politiek gezien is de visserij de laatste jaren in de steek gelaten. De visserij is geknecht. De visserij is een horige van de overheid geworden. De visserij is een blok aan het been om de Noordzee als energiebron te exploiteren. De visserij is het kind van de rekening.

Ook daarmee lopen we parallel met de boeren. Bouwgrond of boerenbedrijven. Windmolenparken of visserij uitbaters in de Noordzee.

Als klap op de vuurpijl een sanering die als een ongeleid projectiel op de visserij wordt afgeschoten slaat in als een bom.

Staghouwer heeft niet gecommuniceerd met het bedrijfsleven. Externe informatie om interne problemen op te lossen. Een vignet van onvermogen levert hij hier mee af maar dat was in Groningen al duidelijk geworden. Ach ja dat brexit geld daar wordt de sanering van betaald. Sigaar uit eigen doos. De parallel zet zich voort. Uitkoopregeling voor boeren sanering voor vissers.

Er is echter een groot wezenlijk verschil. De boeren zijn met 70 a 80 duizendbedrijven maar de visserij kent denk ik nog een 500/600 bedrijven. De boeren gaan door en accepteren het niet tot ze erbij neer vallen. De vissers zijn lamgeslagen en gedesillusioneerd. De rek is eruit de veerkracht is weg.

Boeren mogen niet innoveren vissers wel. Daar is geld voor vrij gemaakt. Technisch schepen innoveren is een must. De vloot is verouderd en verdient nieuwe impulsen in de schepen. Vangst technieken innoveren wordt de grootste uitdaging. Het meest duurzame pulstuig is al af geserveerd.

Weg duurzaamheid waar dit kabinet zo mee loopt te pronken. Weg toekomstperspectief. Weg voedselvoorziening dat verse visje uit zee. Weg dagverse melk. Weg romige jonge kaas. De voedselvoorziening staat op de tocht als men de boer niet laat boeren en de visser niet laat vissen.

Jan Steven Korf UK136

1 thought on “Jan Steven Korf UK 136: Boeren en vissers

  1. Mooi stuk van Jan Steven Korf. Ook al is de inhoud natuurlijk treurig. Onbegrijpelijk hoe de overheid zulke mooie Hollandse sectoren naar de vernieling laat gaan. Maar ook nu weer blijkt weer de solidariteit van de visser met de boer. En dat is te prijzen. De visser riskeert hiervoor zelfs een hoop gedoe met de politie, zoals laatst bij de Ketelbrug. Nu zit de visserij al 20 jaar in het verdomhoekje. Ik heb in al die tijd nog nooit ene boer, ook niet van de kant van hun organisaties, hun steun horen betuigen aan de visserman! Die gaan blijkbaar alleen voor hun eigen winkel dus. Heel bizar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *