Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vertrouwen schenken met een steen om je nek

3 min read

Het berging schip Friendship brengt de eerder door Greenpeace gedumpte stenen weer aan wal. Foto Nederlandse Vissersbond.

Zomaar een bericht in weekkrant Visserijnieuws; ‘Greenpeace dumpt (weer) rotsblokken in zee.’ Het zal ongetwijfeld in een landelijk dagblad als voetnoot zijn meegenomen, maar het is geen hot nieuws meer. Greenpeace heeft immers een patent op het storten van rotsblokken in zee.

Het lijkt wel een missie van de internationale milieuclub om de visserij dwars te zitten en om andere organisaties, die al bezig zijn beschermde zeegebieden in te stellen, verder onder druk te zetten.

Door: Willem den Heijer

Vertegenwoordigers van milieuclubs zoals Greenpeace zitten regelmatig aan tafel bij overleg met vertegenwoordigers uit de visserij en beleidsambtenaren van ministeries. Om natuur- en milieudoelen te bespreken of te evalueren. Daarbij gaat het nu ook m.b.t. de Waddenzee en Noordzee vooral over stikstofreductie. Vertrouwen is daarbij van belang, maar daar gaat het juist mis!

STIKSTOF

Het debat over stikstof is voor de Nederlandse garnalenvissers verre van aangenaam. Om te beginnen omdat er weinig klopt van de rekenmodellen die toegepast worden en ook omdat de impact van stikstofdepositie afkomstig van garnalenkotters in de kustduinen verwaarloosbaar is. Dat beweren verschillende nuchtere deskundigen, die door de media overigens opvallend genegeerd worden.

LAUWERSOOG

Tijdens het laatste werkbezoek van minister Staghouwer, in Lauwersoog, werd er met garnalenvissers uitvoerig gesproken over het stikstofdossier in combinatie met de nieuwe Wet-natuurbeschermings-vergunning (Wnb-vergunning). De nieuwe Wnb-vergunning en de daaraan gekoppelde stikstofeisen zijn een draak voor de garnalenvissers.

VERGUNNING

De vissers vroegen om uitstel tot het einde van de looptijd van de nieuw uit te geven Wnb-vergunning; zes jaar. Staghouwer was niet blij met dit verzoek, want onhaalbaar. Ja, wel haalbaar misschien, maar het argument is niet verkoopbaar aan het kabinet waar bekwaamheid ver te zoeken is. Staghouwer beloofde de vissers, dat ie zich wel sterk wil maken voor een uitstel van drie jaar bij mevrouw Van der Wal. Een minister die hakkelt als zij uit moet leggen wat het stikstofprobleem nu daadwerkelijk is. Het is net of je naar ‘Komt een man bij de dokter’ zit te kijken. Iedereen ligt in een deuk. Ja, zij is serieus minister voor Natuur en Stikstof.

NIEUW MINISTERIE

Voordat je het weet is er weer een nieuw ministerie in de maak. Het aantal ambtenaren is de afgelopen jaren overigens verviervoudigd. Wat moet je anders doen dan regeltjes verzinnen? Persoonlijk vind ik de overheid wel heel erg dichtbij komen. Zeker sinds het virus rondwaart.

WISSELGELD

Kortom, Staghouwer wilde zich dus sterk maken. ‘Maar’, voegde Henk er nog even fijntjes aan toe; ‘Dan moet er wel wat tegenover staan, want de visserij geloven op hun woord is passé.’ Het verwijt van zowel LNV als natuurorganisaties is dat de visserij zich niet altijd heeft opgesteld als een betrouwbare partner. Staghouwer zei dat hij wisselgeld nodig had zodat om zich sterk te maken voor de belangen van de vloot. Moet de visserij dan dat wisselgeld bespreken met een incapabele minister. Iemand die niet bekwaam is, is lastig te vertrouwen.

DONATIESTROOM

Eneuhh, natuurorganisaties betrouwbaar? De pot verwijt de ketel. Grote multinationale milieuorganisaties zijn meesters in het versturen van onheilstijdingen zodat de donatiestroom, afkomstig van naïeve westerse ‘wereldburgers’, op peil blijft. Daarmee kunnen ze dan weer een campagne bekostigen om nog meer angst te verspreiden. Daar komt geen eind aan.

MILJARDEN

En over de Overheid gesproken. Daar kan ik de laatste twee decennia niet echt van onder de indruk zijn als het gaat om vertrouwen. Ik constateer de ene na de andere blunder. Niet van die kleintjes ook. Soms gaat het om miljardenuitgaven, die nauwelijks kunnen worden verantwoord. Maar, een welgemeend excuus is voldoende om dezelfde koers weer in te zetten. Slechts weinigen leren van hun fouten. Caroline van der Plas van BBB zei onlangs lang dat de houdbaarheidsdatum van de zoveelste regering Rutte ver is overgeschreden. Ik denk dat dat niet alleen voor Rutte geldt, maar voor meerdere personen die een ministerspositie bekleden.

GEEN SPEELRUIMTE

Henk Staghouwer zal niets meer kunnen betekenen voor de visserij, mocht hij überhaupt de illusie hebben gehad. Ik denk dat hij in de gaten heeft gekregen dat alles al beklonken is en dat er daardoor geen speelruimte voor hem was om er nog iets van te maken. Dat is wel een teken aan de wand en belooft niet veel goeds, zeker niet voor de vissers, boeren en tuinders. De Primaire Sector-BV lijkt straks echt passé.

Bron: EMK vissers via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *