Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Stikstofreductie valt garnalenvissers rauw op het dak

1 min read

Op de foto is goed het verschil te zien tussen een garnalenkotter en de grote reuzen op de Noordzee Foto Koos de Visser via twitter @Koos_GO58

Na boeren hebben nu garnalenvissers ook te maken met stikstofmaatregelen. Sommigen mogen vanaf 1 januari minder vissen. Dat kan oplopen tot over de tachtig procent verplichte reductie stikstofuitstoot.

Er wordt al langere tijd gesproken over verlaging van de stikstofuitstoot, maar deze concrete maatregel valt de sector toch rauw op het dak.

De stikstofreducties gelden voor vissers die in 2021 te dicht bij Natura 2000-gebieden hebben gevist. De vissers moeten om de paar jaar een nieuwe vergunning voor de Wet Natuurbescherming aanvragen. De vergunning van nu loopt op 31 december dit jaar af.

De Nederlandse Vissersbond regelt de nieuwe vergunningen en heeft daarvoor toestemming gevraagd aan de vissers voor het gebruiken van de locatiegegevens van het AIS-navigatiesysteem, vastgelegd in het jaar 2021. De bond heeft er volgens de vissers niet bij gezegd dat daar direct stikstofreducties achter weg konden komen.

Lees hier verder op de website van Omrop Fryslân

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *