Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

CDA vraagt provincie om ondersteuning voor vissers

2 min read

Het CDA maakt zich zorgen om vissersfamilies die in grote nood verkeren en dreigen te moeten stoppen met de visserij. Dit heeft grote gevolgen voor deze vissers, voor de voedselvoorziening en voor de vitaliteit van platteland en vissersdorpen.

Statenlid Willemien Koning vroeg hier tijdens de Provinciale Statenvergadering van 19 september aandacht voor. Koning: “De vissers in Noord-Holland zijn in grote nood. Ze zien bijna geen mogelijkheid meer om hun bedrijf voort te zetten. Hun visgronden worden vol gezet met windmolens, ze raken visgronden kwijt door de Brexit, door hoge brandstofprijzen en door allerlei extra natuureisen”.

In Noord-Holland zijn de gevolgen van deze ontwikkelingen groot. Op Texel dreigen 7 van de 8 vissers te moeten stoppen. In Den Helder dreigen alle vissers te stoppen en op Wieringen blijven er mogelijk nog twee vissers over. Ook in andere vissersdorpen in Noord-Holland is dezelfde sanering gaande.

Koning vervolgt: “De visserijsector is echt in nood. Daar moet meer aandacht voor komen. Daarnaast vindt het CDA het belangrijk dat er een balans is tussen het realiseren van natuur en behoud van voedselvoorziening. Daarom hebben wij vragen gesteld aan gedeputeerde Zaal, onder andere of gedeputeerde staten bereid is om te kijken naar mogelijkheden voor ondersteuning en het vinden van de juiste balans tussen voedselvoorziening en natuur”. Gedeputeerde Zaal heeft de toezegging gedaan hierover verder te praten met de sector en met de Statenleden.

De vragen die de CDA-fractie gesteld heeft kunt u hier lezen.

[Bron: CDA Noord-Holland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *