Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse actie tegen Nederlandse flyshoot visserij afgewend

1 min read

Franse pogingen om Nederlandse vissers met flyshoottechniek te weren uit Franse wateren, zijn afgewend.

De Franse pogingen om Nederlandse vissers met flyshoottechniek te weren uit Franse wateren, zijn afgewend. Over de toegang hebben onderhandelaars donderdag een EU-akkoord afgesloten. Dat meldt Bert-Jan Ruissen (SGP), die onderhandelde namens de ECR-fractie van het Europees Parlement.

De Franse actie was onterecht en discriminerend“, vindt Ruissen. “Het was gericht tegen Nederlandse en Belgische vissers met een duurzame techniek. Dat zou de EU-samenwerking ondermijnen.”

Het akkoord is een teken van gezond verstand en realisme“, vindt Ruissen. Hij wilde zeker geen herhaling van de Franse actie tegen de pulstechniek, een milieuvriendelijke vismethode die vooral door Nederlandse vissers werd gebruikt. Onder Franse druk besloot de EU tot een pulsverbod, waardoor veel vissers nu meer diesel moeten verstoken.

De Europarlementscommissie voor Visserij stemde eerder voor een Frans flyshootverbod. Dat gebeurde bij een soort hamerstuk over 10-jaarlijkse verlenging van toegang tot elkaars wateren. Het uitzonderlijke standpunt leidde tot flink wat ophef en is nu dus van tafel.

Lees hier het persbericht van de Raad van de EU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *