Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Aanvaring ARM 18 en olietanker bij IJmuiden

2 min read

Aan de zijkant van het schip is een scheur te zien. (Foto Kustwacht gemaakt vanaf de Arca)

Na een aanvaring tussen de olietanker “Golden Daisy” en de ARM 18 Joris Senior in het ankergebied voor IJmuiden, is er vannacht olie in zee gelekt. Dat bevestigt De Kustwacht.

Hoeveel olie er precies in het water is gekomen, wordt met een vliegtuig in kaart gebracht. Ook de hulp van de Arca, een olie-opruimschip van Rijkswaterstaat is ingeroepen, aldus een Kustwachtwoordvoerder.

De schade aan beide vaartuigen valt in eerste instantie mee. De Golden Daisy lag in het ankergebied en heeft een scheur boven de waterlijn. De kotter was op weg naar IJmuiden en is daar ondertussen aangekomen met kopschade.

Update Kustwacht: Door de aanvaring is een ‘wing tank’ van de tanker beschadigd. Dit is een tank die gebruikt wordt om mengsels van olie en water op te slaan. In de tank is een scheur ontstaan, waardoor een deel van de olie in het water is gelekt. De inhoud van de tank is overgepompt naar een andere tank om verdere uitstroom te voorkomen.

Vanwege de uitstroom is de Arca, een oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat, ter plaatse gegaan. Daarnaast is het kustwachtvliegtuig ingezet om te beoordelen of de verontreiniging te bestrijden is. De olieverontreiniging bleek door de geringe hoeveelheid niet bestrijdingswaardig.

Team Maritieme Politie en Inspectie Leefomgeving en Transport doen onderzoek naar de aanvaring. De Visarend, een patrouillevaartuig van de Kustwacht, is naar het ankervak gevaren om bij het onderzoek te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *