Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noorwegen beperkt toegang voor Russische vissersschepen

2 min read

Noorwegen gaat beperkingen opleggen aan Russische vissersschepen die Noorse havens gebruiken in een verdere aanscherping van beveiliging na vermoedelijke sabotage vorige week op de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee.

Russische trawlers mogen nu slechts in drie van de tientallen havens langs de Noorse kust komen en moeten veiligheidscontroles ondergaan wanneer ze dat doen, aldus de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt op een persconferentie.

Ze stopte met het opleggen van een totaalverbod op Russische schepen, geëist door sommige veiligheidsexperts en oppositiepolitici, die stellen dat er een risico was op spionage en meer sabotage.

Enige toegang was nodig zodat het gezamenlijke beheer van visbestanden belangrijk blijft, zei Huitfeldt. En door de schepen te inspecteren, zal Noorwegen ook proberen de smokkel van gesanctioneerde goederen terug naar Rusland te voorkomen, volgens de minister.

Noorwegen is Europa’s grootste gasleverancier en een grote wereldwijde olieproducent, het land heeft marine, luchtmacht en soldaten ingezet om zijn energie-industrie te beschermen als reactie op de Nord Stream-lekken, die zijn toegeschreven aan sabotage.

De Noorse politie plaatste ook drone-detectiesystemen op offshore-platforms om recente veiligheidsinbreuken te onderzoeken.

De onaanvaardbare annexaties van Rusland in Oekraïne, de aanvallen op gaspijpleidingen in de Oostzee en de toegenomen drone-activiteit hebben ertoe geleid dat de regering de beveiliging verder heeft aangescherpt,” zei Huitfeldt.

Russische vissersschepen leveren hun vangst vaak af in Noorse havens, wat de lokale economie ten goede komt. Noorwegen heeft hen vrijgesteld van Europese sancties die zijn opgelegd aan de beroepsvaart na de invasie van Moskou in Oekraïne. (Reuters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *