Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw Iers onderzoeksschip RV Tom Crean in de vaart

1 min read

Het nieuwe Ierse onderzoeksschip Tom Crean, foto Marine Institute via twitter.

Het nieuwe Ierse onderzoeksschip RV Tom Crean is in de vaart genomen tijdens een doop ceremonie in Dingle Harbour door minister Charlie McConalogue, de Ierse minister van LNV.

Het schip is vernoemd naar de legendarische Ierse ontdekkingsreiziger uit Kerry, die in de vroege jaren van de 20e eeuw drie baanbrekende expedities naar Antarctica ondernam.

De thuishaven van het nieuwe schip wordt Galway en zal het Ierse Marine Institute in staat stellen om vitale onderzoeken te blijven uitvoeren die bijdragen aan de positie van Ierland als leider in de mariene wetenschap.

Het onderzoeksschip zal een breed scala aan mariene onderzoeksactiviteiten uitvoeren, waaronder uitgebreid visserijonderzoek, het in kaart brengen van de zeebodem, het verzamelen van gegevens ter ondersteuning van mariene ruimtelijke ordening, onderzoek in verband met klimaatverandering, milieumonitoring, diepwateronderzoeken en onderzoek in de Atlantische Oceaan uitvoeren samen met Europese partners.

Ontworpen door het Noorse Skipsteknisk AS en gebouwd door de Spaanse scheepswerf Astilleros Armon Vigo S.A., zal het schip elk jaar 300 operationele dagen op zee en tot 3000 wetenschappelijke dagen per jaar mogelijk maken.

Het nieuwe onderzoeksschip is in staat om in de hele Ierse Exclusieve Economische Zone (EEZ) te opereren en gaat de RV Celtic Voyager vervangen, het eerste speciaal gebouwde onderzoeksschip van Ierland dat in 1997 in de vaart is gekomen.

Het schip maakt veel minder onderwatergeluid dan traditionele schepen, waardoor het effect van geluid op vispopulaties tijdens het onderzoeken en bemonsteren wordt verminderd, zodat een nauwkeurigere beoordeling van het bestand kan worden gemaakt. Onder een video van het schip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *