Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noorwegen en Rusland sluiten deal over visquota

1 min read

De Noors-Russische visserijcommissie is overeengekomen dat de kabeljauwquota voor 2023 in de Barentsz- en Noorse Zee in totaal 566.784 ton zullen bedragen, waarvan 260.782 ton het aandeel voor Noorwegen is.

Ondanks dat we ons in een buitengewone situatie bevinden, is het goed dat we een visserijovereenkomst met Rusland hebben bereikt“, zei de Noorse minister van visserij Bjørnar Skjæran in een reactie.

Dit is het tweede jaar op rij dat de kabeljauwquota met 20% worden verlaagd, In 2017 bedroeg het kabeljauwquotum 890.000 ton.

Al sinds 1976 heeft de Gezamenlijke Visserijcommissie van Noorwegen en Rusland quota vastgesteld voor de visserij in de Barentszzee. Sinds 1993 houdt de Commissie zich bezig met de uitwisseling van vangstgegevens, inspecties en andere kwesties in verband met controle.

Met het werk en de overeenkomsten in de gezamenlijke commissie zijn Noorwegen en Rusland erin geslaagd om de Barentszzee te behouden als een van de duurzaamste visgebieden in de Oceanen.

Deze overeenkomst verzekert een beheer van visbestanden in de noordelijke wateren dat in overeenstemming is met duurzaamheid op lange termijn, en het verzekert ‘s werelds grootste kabeljauwbestand en de andere soorten in de Barentszzee,” aldus minister Skjæran.

De overeenkomst omvat ook schelvisquota van 170.067 ton, een daling van 8.000 ton vanaf 2022. De lodde vangst voor 2023 is vastgesteld op 62.000 ton, terwijl vissers van Noorwegen en Rusland 25.000 ton heilbot mogen vangen, 50/50 gedeeld.

Vanuit Oslo informeert het Noorse ministerie van Visserij dat de twee landen gezamenlijk marien onderzoek zullen voortzetten om de wetenschappers de best beschikbare inzichten te bieden over verder beheer. [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *