Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Onderzeese kabels beïnvloeden overlevingskansen van vislarven

2 min read

Schelvislarven Foto Alessandro Cresci

Onderzoek van het Noorse Havforskningsinstituttet voor Marien Onderzoek (HI) laat zien dat magnetische velden van onderzeese kabels vislarven kunnen vertragen.

Offshore windparken en andere offshore energiefaciliteiten zijn aangesloten op onderzeese hoogspanningskabels die magnetische velden produceren. Deze zijn van invloed op vissen die in de buurt zwemmen of drijven – vooral vislarven die minder kracht hebben om weg te zwemmen van de kabels, zeggen de wetenschappers.

We wilden weten of de larven die drijven in gebieden waar offshore windturbines zijn gepland, kunnen worden beïnvloed door magnetische velden van dezelfde sterkte als die worden gegenereerd door de zeekabels die de turbines verbinden,” zegt Alessandro Cresci van het Noorse Instituut.

De onderzoekers zetten een experiment op dat een scenario simuleerde waarbij vislarven langs een onderzeese kabel zwommen of dreven. Het gedrag van de larven werd door de onderzoekers gefilmd en geanalyseerd.

“Blootstelling aan het magnetisch veld heeft de zwemactiviteit van de overgrote meerderheid van de schelvislarven meer dan gehalveerd. Het verminderde ook hun versnelling aanzienlijk”, zegt Cresci over de resultaten van het experiment.

Zo’n vermindering van de zwemactiviteit kan de verspreiding en overleving van de larven in het wild beïnvloeden.” In eerder onderzoek hebben Cresci en zijn collega’s ontdekt dat vislarven niet alleen passief met de stroom meedrijven; ze zwemmen ook actief in noordwestelijke richting, volgens een intern magnetisch “kompas”.

De zwemrichting helpt bepalen waar de nieuw uitgekomen larven terechtkomen na het paaien. Als de zwemactiviteit wordt vertraagd door onderzeese kabels, kan dit dus hun verspreiding beïnvloeden en hun overlevingskansen verminderen.

Onze resultaten leveren de eerste bewijzen van mogelijke nadelige ecologische effecten van de ontwikkeling van offshore wind. Met dit soort onderzoek moet rekening worden gehouden bij het overwegen van wat de verdere ontwikkeling zou kunnen betekenen voor het leven in zee,” benadrukt de onderzoeker.

Klik hier voor meer informatie op de website van het Noorse Havforskningsinstituttet (HI)

Lees ook in Trouw: Vislarven zwemmen langzamer als ze bij stroomkabels komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *