Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kustwachtschip voorkomt aanvaring in windpark Borssele

1 min read

Multraship Commander vaart langs windpark Borssele. Foto Kustwacht

Een aanvaring met het windpark Borssele is vorige week voorkomen. Het Kustwachtcentrum ontving rond middennacht een melding van een stuurloos schip. Alle motoren van het schip waren uitgevallen.

Het schip lag op dat moment op 4,5 kilometer afstand van het windpark Borssele en dreef richting het windpark. Het Kustwachtcentrum gaf de Multraship Commander, een noodhulpsleper van de Kustwacht, opdracht contact te maken met het stuurloze schip.

De noodhulpsleper ligt 24 uur per dag paraat in de buurt van het windpark Borssele om hulp te bieden en kan daarom snel ter plaatse zijn.

Sleepverbinding

Om het stuurloze schip weg van het windpark te kunnen slepen bracht de bemanning een sleepverbinding tot stand. Een ontzettend zware klus, omdat de opvarenden van het stuurloze schip de sleeptros op eigen kracht naar binnen moesten halen. Dit werd bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden. Om de opvarenden in geval van nood te kunnen evacueren werd de kustwachthelikopter gealarmeerd.

Naar een veilige positie gesleept

Rond 04:00 uur lukte het om de sleepverbinding tot stand te brengen. Het stuurloze schip bevond zich op dat moment op de rand van het windpark. De Multraship Commander sleepte het schip naar een veilige plaats op zee, waar de sleper Multratug 18 de sleepverbinding overnam. Het schip is door de Multratug 18 naar de haven van Vlissingen gesleept.

Nieuwsbericht Kustwacht 26 januari 2023

1 thought on “Kustwachtschip voorkomt aanvaring in windpark Borssele

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *