Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Ingewikkelde tewaterlating FR 224 ‘Christina S’ in Polen [video]

2 min read

In het weekend van 20 januari werd het 77-meter pelagische vissersschip FR 224 ‘Christina S’ te water gelaten bij Karstensen Shipyard in Gdynia, Polen. De Christina S wordt gebouwd voor Christina S Fishing uit Fraserburgh, Schotland.

Het schip vervangt een ouder schip met dezelfde naam dat verkocht wordt. Het nieuwe schip zal worden beheerd door de bekende familie Simpson in de Schotse visserijsector in samenwerking met P&J Johnston, dat vis levert aan wereldwijde markten. De schipper van het nieuwe schip, evenals op de momenteel opererende Christina S, wordt Allan Simpson die ook de manager is van het familiebedrijf.

De 77 meter lange pelagische trawler Christina S met een geschat tonnage van 3525 ton vervangt het vorige 72 meter lange schip met dezelfde naam. Karstensen Shipyard presenteerde de klant een concept inclusief ontwerp, rompconstructie en uitrusting.

Alle oplossingen zijn geoptimaliseerd en aangepast aan de specificaties en vereisten van de klant. Het project zelf is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de eigenaren van het schip. Ze bezochten de Karstensen Shipyard in Polen meerdere keren tijdens de bouw.

Het project richt zich op het optimaliseren van de kwaliteit en hygiëne van de vangst en de werkomgeving, evenals op de veiligheid en het comfort van de bemanning. Het volledige aandrijfpakket werd geleverd door Wartsila. De hoofdmotor die de Christina S zal voortstuwen is een Wartsila 12V31 van 7320 kW.

De tewaterlating van Christina S was zeer complex en omvatte verschillende fasen. Eerst moesten speciale karren waarop het schip stond loodrecht op de kade worden geplaatst. Op het water lag een speciaal afzinkbaar ponton te wachten, waar het schip werd opgereden. Eenmaal op het ponton werden de karren onder het schip weggehaald. Vervolgens werd het ponton met Christina S naar een andere kade gesleept waar het werd afgezonken

Na de tewaterlating werd het schip naar de Odstawcze kade in Gdańsk gesleept, waar Karstensen Shipyard een nieuw hoofdkantoor heeft. Daar zal het verdere deel van het werk worden uitgevoerd. Dit omvat het uitrusten van dekdapparatuur, aluminium bovenbouw, stuurhuis, schoorsteen en navigatiemast. Half februari, na de voltooiing van deze werkzaamheden, wordt het schip naar het Deense Skagen gesleept. De overdracht van Christina S aan de eigenaren staat gepland voor juli dit jaar.

De Christina S zal uiteindelijk gaan vissen in dezelfde wateren als het huidige schip met dezelfde naam, en volgens dezelfde procedures. De visserij op voornamelijk makreel, haring en blauwe wijting zal worden uitgevoerd met pelagische trawls.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *