Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Protestvlaggen in alle visserijgemeenten

3 min read

Schipper Gerard Boerdijk hijst als eerste de nieuwe protestvlag in de top van zijn WR 40. Foto Michel Verschoor

DEN OEVER – Op vrijdagochtend 3 februari is het een komen en gaan bij CIV Den Oever. Busjes en personenauto’s worden geladen met dozen en doosjes met vlaggen en stickers. ,,Texel wordt zo voorzien”, zegt een eilandbewoner met een pakket in handen, die haast heeft om straks de boot in Den Helder te halen.

Door Michel Verschoor

‘Stop de Groene leugen over de garnalenvisserij op de Noord- en Waddenzee’, staat er op de vlaggen. Daaronder: ‘Stop met meespelen’, en de logo’s van de Nationale Postcode Loterij en beneficianten zoals de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Stichting De Noordzee en Sportvisserij Nederland, die willen dat het ministerie de garnalenvisserij niet tijdelijk gedoogt en de vissers dus voor de kant houdt.

Jan van Deken is voor het protestmateriaal helemaal uit omgeving Alkmaar komen rijden. ,,Nee, ik ben geen visser”, zegt hij, ,,Maar ik steun met mijn makkers vissers en boeren waar dat kan.” Van Deken heeft een stapel stickers en een groene-protestvlag in handen. ,,Voor de stickers hebben we een mooie locatie op het oog in Noord-Hollandse kustgemeenten met visserij-roots’’, zegt hij met triomfantelijke blik. ,,We moeten Nederlanders snel bewust maken, anders zijn er straks geen boeren en vissers meer over in ons land. Het is allemaal gepland door de Groene Khmer achter de Europese Green Deal. En de Postcode Loterij strooit met miljoenen waarmee ngo’s de afbraak bespoedigen.”

Voor het raam en in de vlaggenmast van CIV Den Oever trekt de Stop-de-Groene-Leugen-vlag volop aandacht. Binnen heeft de verkoopster het er druk mee. ,,Van hieruit gaan er bestellingen naar zo’n beetje iedere Nederlandse visserijgemeente,” vertelt de verkoopster. ,,Het materiaal is nog maar net geleverd, maar je ziet het; afnemers komen en gaan. Voor onze circa honderd leden ligt een vlag klaar die de CIV heeft ingekocht en die gratis is af te halen. Ik verwacht dat er snel aardig wat groene vlaggen in top hangen.”

Dat verwacht ook Marcel Morant, die de vlaggen en de stickers in opdracht ontwierp. ,,Er is vooraf gepeild onder vissers of hier animo voor was. Nu, dat bleek al snel. Een flink deel van de eerste levering is vooraf verkocht.” Wieringer Morant was ooit zelf visser, en zijn hart ligt nog altijd bij de visserij. Via omwegen raakte hij verzeild in de reclamewereld. Nu runt hij een bureau dat veel werk krijgt uit de visserijhoek.

Morant zegt verbijsterd te zijn door de recente actie van vijftien natuur- en milieuorganisaties die de gedoogbeschikking van garnalenvissers in Natura 2000 wateren zoals de Waddenzee, Noordzeekustzone en Voordelta aanvechten vanwege bodemberoering, verstoring en bijvangsten. ,,De achterliggende gedachte van deze actie, zo begrijp ik, is om het publiek te informeren dat de oorlogskas waarmee ngo’s hun strijd voeren, gevuld wordt door de Postcode Loterij. Er gingen de afgelopen decennia honderden miljoenen naar natuur- en milieuorganisaties. En die slaan nu helemaal door.”

Aan dek van zijn WR 40 is garnalenvisser Gerard Boerdijk intussen druk met het uitpakken van zijn vlaggen, die hij op het achter- en middenschip vastbindt en in top hijst. ,,Het is klaar nu!”, zegt Boerdijk resoluut. ,,We hebben als garnalenvissers vijftien jaar lang toegegeven aan alle eisen van ngo’s en overheden. We gingen mee in gesloten gebieden, in het MSC-label, er zijn vissers uitgekocht, we vissen met wijdere mazen en zeefnetten en nu hebben we een gedoogvergunning en krijgen we evengoed een mes in de rug.”

Eerder die week kon Boerdijk al zijn verhaal kwijt in de goed beluisterde NPO-podcast van schrijfster en Telegraaf-columniste Marianne Zwagerman. Een gesprek waarbij ook vissersvrouw Hillegonda Dijkman (ZK 20) en de gesaneerde visser Jan de Visser (WR 19) aan boord aan de interviewtafel van Zwagerman zaten.

Boerdijk herhaalt een ander deel van zijn verhaal nog maar een keer in kort bestek. ,,Deze vlaggen en stickers komen echt niet uit de lucht vallen. Nota bene Rijkswaterstaat als beheerder zit achter deze jongste aanval. Rijkswaterstaat dat met zandsuppleties de Noordzeekuststreek vernacheld heeft, dat het IJsselmeer en het Markermeer vervuilde met verontreinigd slib, waarmee onder meer de Marker Wadden van Natuurmonumenten is opgebouwd. En Rijkswaterstaat dat in de Oosterschelde staalslakken dumpte. Zulke clubs vallen ons nu aan om een beetje bodemberoering dat in het niet valt bij de eerste de beste noordwesterstorm. Wat een vreselijke mensen.”

De nieuwe protestvlaggen en – stickers zijn te koop bij alle Visserijcoöperaties. Zolang de voorraad strekt…

Tekst en foto: Michel Verschoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *