Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europa wil bodemvisserij in beschermde gebieden afschaffen

2 min read

De Europese Commissie wil de bodemvisserij tegen 2030 geleidelijk afschaffen in alle beschermde gebieden. Dat staat in een actieplan dat Eurocommissaris Sinkevičius (Milieu, Oceanen en Visserij) dinsdag in Brussel heeft gepresenteerd.

In het plan vraagt de Commissie aan de lidstaten om gezamenlijke aanbevelingen voor te stellen en nationale maatregelen te nemen om de bodemvisserij tegen 2030 geleidelijk af te schaffen in beschermde gebieden. Die beslaan ongeveer 12 procent van de Europese wateren. Tegen maart 2024 moeten de eerste maatregelen gepresenteerd worden voor de Natura 2000-gebieden.

Bodemvisserij dieper dan 800 meter is sinds 2016 verboden in de Europese Unie. Vorig jaar besloot de Commissie ook om deze te verbieden tussen 400 en 800 meter diepte in een aantal gebieden in het noordoosten van de Atlantische Oceaan.

Volgens de Europese Commissie kampt de sector niet alleen met een te hoog brandstofverbruik en te hoge CO2-uitstoot, maar moet er ook dringend iets gedaan worden aan bodem beroerende visserij.

De Commissie vraagt ook aan de lidstaten om instandhoudingsmaatregelen voor de visserij te nemen om beschermde gebieden (MPA ‘s) doeltreffend te beschermen. Op die manier moet uitvoering gegeven worden aan de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de daarin voorziene ambitie om 30 procent van de zeeën wettelijk en doeltreffend te beschermen.

De European Bottomfish Alliance (EBFA), die 20.000 vissers uit 14 landen vertegenwoordigt, stelt dat het verbod op trawlvisserij in beschermde gebieden “7.000 vaartuigen in gevaar zal brengen”, wat overeenkomt met “25 procent van de in de EU aangelande hoeveelheden en 38 procent van de totale inkomsten van de Europese vloot”. Download hier hun reactie op dit bericht.

Lees hier het Nederlandse Persbericht van 21 februari 2023 door de Europese Commissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *