Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Containers nog altijd niet goed vastgezet op containerschepen

1 min read

Containerschip gefotografeerd vanuit het kustwachtvliegtuig (archiefbeeld Kustwacht)

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Kustwacht zetten drones in voor het controleren van sjorringen aan boord van containerschepen. In 2022 werden 44 containerschepen op deze nieuwe wijze gecontroleerd. Bij 11 containerschepen werden overtredingen vastgesteld.

Hierbij ging het om het niet of onjuist vastmaken van containers, het zogeheten ‘sjorren’.

Controles op zee

Om containerschepen op zee te kunnen controleren vaart een droneteam van de ILT mee aan boord van een kustwachtschip. Dankzij deze samenwerking is de inzet van een helikopter niet meer nodig.

Overtredingen

Tijdens de drone-controles werden op 21 containerschepen mogelijke tekortkomingen geconstateerd. Naar aanleiding hiervan zijn inspecteurs van de ILT in de haven bij 13 schepen aan boord gegaan. Op 11 van die 13 containerschepen werden overtredingen vastgesteld. Zo waren er containers niet goed vastgezet of voldeed de ladingcomputer niet aan de eisen. Acht schepen konden niet in de haven worden gecontroleerd, bijvoorbeeld omdat zij doorvoeren.

Zeer effectief

ILT-directeur Karin Visser is zeer te spreken over deze ‘nieuwe’ manier van controles. “Het inzetten van drones is zeer effectief. Het biedt ons de mogelijkheid om overtredingen te constateren, terwijl het containerschip blijft varen. De bemanning wordt dan niet gestoord in hun werk en wij kunnen op deze manier gerichte controles uitvoeren. In 2021 zijn we met een pilot gestart en die bleek succesvol, daarom hebben we in 2022 weer gebruik gemaakt van drones.” In 2023 gaat de ILT door met het controleren van containerschepen.

Bron: Kustwacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *