Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eet insecten en zeewier ! Amazon investeert in Noordzee zeewier kwekerij

3 min read

Amazon heeft een plan om zeewier te kweken tussen windturbines in de Noordzee. De Europese tak van de in Seattle, Washington, VS gevestigde technologiegigant Amazon heeft EUR 1,5 miljoen (USD 1,5 miljoen) uit zijn USD 100 miljoen (EUR 94 miljoen) Right Now Climate Fund toegewezen aan ‘s werelds eerste commerciële zeewierkwekerij die zich in een windmolenpark bevindt.

Het project, genaamd North Sea Farm 1, ligt voor de kust van Nederland. Amazon hoopt in het eerste jaar 10 hectare areaal te cultiveren en ten minste 6.000 kilo zeewier te produceren, met plannen om in de komende jaren verder uit te breiden. De boerderij zal naar verwachting eind 2023 operationeel zijn.

“Zeewier zou een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn bij het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer, maar het wordt momenteel op relatief kleine schaal gekweekt in Europa”, zei Amazon EU Director of Sustainability Zak Watts. “We zijn verheugd dit project te financieren om ons te helpen een beter begrip te krijgen om klimaatverandering te helpen bestrijden.”

Amazon zei dat het methoden voor het kweken van zeewier zal testen en verbeteren om het onderzoek naar en de ontwikkeling van koolstofvastlegging door middel van zeewierteelt verder te verbeteren. Het proces omvat het opvangen, verwijderen en sorteren van koolstofdioxide uit de atmosfeer. Amazon zei dat het ervoor koos om de ruimte tussen offshore windturbines te ontwikkelen als een manier om de ruimte beter te benutten in een drukke mariene omgeving.

“Door de boerderij te plaatsen in voorheen lege ruimte tussen turbines, kan het project de zeewierteelt uitbreiden in de anders drukke Noordzee”, “Als de zeewierteelt zou uitbreiden om de volledige ruimte in te nemen die wordt ingenomen door windparken, naar verwachting ongeveer 1 miljoen hectare in 2040, zou dit jaarlijks miljoenen tonnen CO2 kunnen verminderen.”

Roeland Donker, manager van Amazon Nederland, zei dat het project naar verwachting een netto negatieve CO2-impact zal hebben en tegelijkertijd ‘duurzame’ producten zal creëren.

“Net als bomen, absorbeert zeewier tijdens de groei koolstof uit de atmosfeer, en het kan worden gebruikt om biologisch afbreekbare verpakkingen te maken, evenals voedsel- en modeproducten,” zei hij. “We zijn enorm verheugd om te investeren in zo’n belangrijk project voor de kust van Nederland, dat de Europese zeewiersector aanzienlijk zou kunnen stimuleren.”

Het project zal worden beheerd door een consortium van wetenschappelijke onderzoekers en partners uit de zeewierindustrie, onder leiding van de in Den Haag gevestigde non-profitorganisatie North Sea Farmers (NSF). Met 100 partners werkt NSF ” in de gehele waardeketen van zeewier en faciliteert kennisuitwisseling over duurzame zeewierteelt, productie, marketing, onderwijs, beleid en onderzoek, en faciliteert gezamenlijke innovatieprojecten.”

North Sea Farmers Manager of Farming and Technology Eef Brouwers zei dat NSF hoopt dat het project een model wordt van duurzame ontwikkeling voor de hele vis- en windenergie-industrie.

Als extra bonus verwacht hij dat North Sea Farm 1 en volgende projecten een aanzienlijke werkgelegenheidsimpuls zullen geven aan de gebieden waar ze worden ontwikkeld.

“Potentieel kunnen tot 85.000 voltijdse banen worden gecreëerd in de Europese zeewiersector door North Sea Farm 1 over de Noordzee te repliceren en de ruimte tussen windmolenparken een nieuwe bestemming te geven. Deze banen zouden niet alleen in het landbouwproces zitten, maar ook in de productie en verkoop van producten op basis van zeewier”, aldus Brouwers. (foto met dank aan Amazon)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *