Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Slachting onder jan-van-gents door windmolens op Noordzee

1 min read

Jan van Genten op de Noordzee, foto EMK / Koos de Visser.

De uitrol van windparken op de Noordzee vormt een groeiende bedreiging voor de jan-van-gent. Volgens schattingen vliegen zich straks per jaar zo’n 4400 exemplaren van deze vogelsoort tegen windturbines te pletter alleen al in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee, Zo meldt het Algemeen Dagblad hier.

De jan-van-gent is de grootste vogelsoort van de Noordzee, met een volwassen spanwijdte van ruim 2 meter. Ook voor meeuwen zijn vanaf 2050 jaarlijks zo’n 3650 fatale botsingen met de wieken te verwachten.

Naast de jan-van-gent merken ook bepaalde vleermuissoorten de gevolgen van de uitrol aan windenergie stelt mariene ecoloog Martin Baptist van de Wageningen Marine Research donderdag in het AD. Baptist: “Net als bepaalde vogelsoorten zijn er ook vleermuizen die over de Noordzee tussen Engeland en het vasteland heen en weer vliegen. Enerzijds vormen de molens rustplekken, als een soort boom, anderzijds is het drukverschil van draaiende wieken een dodelijk probleem voor de vleermuizen.”

De Rijksoverheid wenst op zeer grote schaal windenergie op te wekken op zee ter vervanging van fossiele brandstoffen. Die ‘groene’ draai is nodig om aan de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs te voldoen, maar er zitten wel ecologische consequenties aan dit ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *