Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

200 ton kreeft kruipt uit zee op Zuid-Afrikaanse westkust [video]

1 min read

Miljoenen kreeften kruipen uit zee op Zuid-Afrikaanse westkust.

In de buurt van Elandsbaai gelegen aan de westkust van Zuid-Afrika zijn de afgelopen dagen miljoenen kreeften de stranden opgekropen door zuurstoftekort vanwege ‘rood tij’. Eerder vorige maand kropen op dezelfde plaats ook al 5 ton kreeft het water uit.

Door een hoger dan normale algenbloei krijgt de zee een rode kleur. De algen veroorzaken zuurstoftekort in het water en zijn vaak giftig. Door het gebrek aan zuurstof zoeken de kreeften hun heil in de branding en op het strand.

Het terugkerend natuurverschijnsel trok veel aandacht, ook wilden bezoekers kreeft verzamelden voor eigen consumptie. Overheidsfunctionarissen werden ingezet om bezoekers te waarschuwen de kreeften maar ook mosselen en oesters of andere schelpdieren uit het gebied niet te eten.

De algenbloei kan gifstoffen produceren die door het zeeleven worden opgenomen en dan vervolgens weer aan mensen wordt doorgegeven.

De algen strook strekt zich uit ongeveer 80 km langs de Kaapse westkust. Rood tij is een natuurlijk verschijnsel dat waarschijnlijk tot Mei zal duren.

In 2002 zijn meer dan 2200 ton kreeften uit de wateren van de Kaapse westkust gekropen door het ‘rode getij’, en in februari 2015 ook weer 60 ton, en vorig jaar in 2022 over 500 ton. Misschien wordt het eens tijd voor de Zuid-Afrikaanse overheid de vangstquota voor de kreeftenvissers te verhogen. [Bron]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *