Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Louise Fresco: ‘Dat hele stikstofprobleem hebben we onszelf aangedaan’

1 min read

Louise Fresco, tot vorig jaar voorzitter van Wageningen University & Research.

Dat hele stikstofprobleem, zowel in België als in Nederland, hebben we onszelf aangedaan, laten we daar heel duidelijk in zijn. Dat zei bioloog, ecoloog en landbouwkundige Louise Fresco, tot vorig jaar voorzitter van Wageningen University & Research, in het tv-programma De Afspraak.

Europa zegt niks over stikstof, benadrukte ze. “Wij hebben besloten dat wij als belangrijkste criterium voor het in stand houden en het toepassen van de Habitatrichtlijn in natuurgebieden stikstof nemen als norm.

Fresco wees erop dat de hoogste uitstoot van stikstof in Europa op de Povlakte is. “Daar speelt helemaal geen stikstofprobleem omdat niemand dat aankaart als een stikstofprobleem bij de rechter.

De norm voor de stikstofdepositie in Duitsland is 1000 maal hoger dan in Nederland en waarschijnlijk ook in België, aldus de wetenschapper. “Het is een politieke keuze.”

Ecosystemen zijn altijd aan het veranderen, altijd aan ontwikkeling onderhevig. Wij hebben besloten dat droge gebieden – de Kempen, Brabant – kwetsbare gebieden zijn omdat daar een aantal soorten last hebben van stikstof. Dus betekent bij ons instandhouding dat we die stikstof niet willen hebben. Het is eigenlijk een politieke keuze over een ecologisch proces,” licht ze hieronder toe.

1 thought on “Louise Fresco: ‘Dat hele stikstofprobleem hebben we onszelf aangedaan’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *