Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europese visserijgroepen waarschuwen overheden over offshore wind

2 min read

Windmolenpark in de Noordzee.

Visserijgroepen uit heel Europa eisten vandaag dat regeringen wakker worden en de gevaren voor duurzame voedselproductie te erkennen vanwege de enorme haast met de ontwikkeling van grote offshore windparken.

De leden van de Northern Fishing Alliance, die Schotland, Engeland, Ierland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Frankrijk en Nederland vertegenwoordigen, benadrukten dat zonder een serieuze dialoog over de beste manier om natuurlijke hulpbronnen te gebruiken en zonder een gelijkwaardige plaats voor vissers aan de discussietafel, de visserijsector en de gemeenschappen die zij ondersteunen, zouden kunnen worden weggevaagd.

In een verklaring zei de groep: “Visserij vertegenwoordigers uit heel Europa zijn in Londen bijeengekomen vanwege hun bezorgdheid over wat er met onze zeeën gebeurt. De visserij heeft gezorgd voor levensonderhoud, gemeenschappen in stand gehouden en het vermogen van onze landen om zichzelf te voeden duizenden jaren lang versterkt. Dit alles loopt nu gevaar, omdat nieuwe regelgeving en enorme industriële ontwikkelingen in een ongekend tempo doorgaan zonder rekening te houden met de gevolgen“.

Regeringen zoeken politiek voordeel; belangengroepen jagen op donaties; en energiebedrijven ruiken enorme winsten van de offshore windparken. We vrezen dat onze visserij en onze gemeenschappen zullen worden weggevaagd in deze haast om de zeeën voor nieuwe doeleinden te gebruiken“.

We roepen regeringen op om na te denken over de zekerheid van onze voedselvoorziening; de gezondheid van het mariene milieu; en het levensonderhoud van gewone burgers. Er moet een echte dialoog komen over hoe onze natuurlijke hulpbronnen het best kunnen worden gebruikt: een dialoog op basis van feiten over wat deze nieuwe voorstellen doen en die de stemmen van traditionele zee gebruikers als gelijken respecteert.” [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *